Skriv ut denna sida
Visrock-poeten Toni Holgersson på Kulturoasen. (Foto: Peter Bohlin) Visrock-poeten Toni Holgersson på Kulturoasen. (Foto: Peter Bohlin)

Recension: Äkta och vackert mörker med Toni Holgersson på Kulturoasen

2017-01-29 - 21:53

Toni Holgerssons senaste album heter Nordic Noir och visst finns det dystra och mörka textrader i hans musik. Det är en artist som bjuder på sig själv och som känns äkta som vi får njuta av under en dryg timme denna mycket gråa och dystra söndag i januari.

 

När Kent Wennman som brukligt påannonserar Toni Holgersson berättar Kent att det är Tonis födelsedag idag och publiken stämmer upp i ett fyrfaldigt hurra. Toni tackar och säger att skulle vara ett bra sätt att alltid börja sina konserter eftersom lite av scen-nervositeten minskar.

 

Toni som bär hatt och har ett grånat skägg sätter sig ner på en pall som han byggt på en högtalare. Han pluggar in sladden i sin akustiska Gibson gitarr och kör igång med "Bara undrar hur du mår" 

 

IMG 9023

Mörk men vackert, så beskriver skribenten Toni Holgerssons framträdande. (Foto: Peter Bohlin)


Toni Holgersson slår ett slag för Charlie Engstrand som skrivit alla texter på den senaste plattan "Nordic Noir". Både Engstrands texter liksom Holgerssons egna är känslosamma och fyllda av allvar.

 

De tre senaste albumen har Toni Holgersson jobbat tillsammans med sonen Dante Kinnunen som bollplank och producent. De har nu paketerat de tre albumen i en limiterad box som också gick att köpa efter konserten.

 

IMG 9054

Många självutlämnande mellansnack bjöd Toni Holgersson på. (Foto: Peter Bohlin)

 

Vi får höra många nakna och självutlämnande mellansnack. Toni berättar om sin pappa som gick bort för något år sedan, men var sjuk i tio år eftersom han fick cancer i levern. Pappan var noga med att säga att det INTE var spriten som orsakat sjukdomen.

 

Han drack sedan inte under de tio sista åren av sitt liv. Toni fortsätter med att berätta att han själv upprepade det som han avskydde hos sin pappa.

 

IMG 9042

Toni Holgersson på Kulturoasens scen. (Foto: Peter Bohlin)

 

Toni var själv borta från musiken under tio år på grund av egna missbruksproblem. Låten han spelar sedan skrev han när han var 23 år, den handlar om pappan och relationen dem emellan, vi får höra "Hand till hand". 

 

Toni använder två gitarrer under konserten, han byter mellan den akustiska och en röd elgitarr och har ett antal effektboxar vid sina fötter. De olika ekoeffekterna och distade gitarrljudet ger omväxling och spänning i musiken.

 

IMG 9080

Bästa vännen Jacob Gordin spelar virveltrumma. (Foto: Peter Bohlin)

 

Toni Holgersson avrundar spelningen med att ta upp sin bästa vän Jacob Gordin på scenen. Gordin kompar Holgersson på en virveltrumma när de avslutar med den första låten från den första plattan "Kom till mig" Det är en fin timme som vi har fått uppleva tillsammans med en stor visrock-poet, vars dystra och tunga texter på något sätt ändå ger glädje, för i mörkret föds ofta det vackra.

 

Eftersom det också är min egen födelsedag så unnar jag mig givetvis ett exemplar av den fina triologi-boxen som Toni får signera innan jag nöjd och fylld av musik beger mig hemåt. 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.

Recension: Under tisdagen var det terminspremiär för Klubb Uffe, tisdagsklubben där Katalin i samarbete med eldsjälarna på Rootsy Music presenterar begåvade men mindre namnkunniga artister inom den spretiga genren Americana.