Skriv ut denna sida
Entertainern och legendaren Owe Thörnqvist på Parksnäckan. (Foto: Peter Bohlin) Entertainern och legendaren Owe Thörnqvist på Parksnäckan. (Foto: Peter Bohlin)

Recension: Legendaren Owe Thörnqvist fyllde Parksnäckan

2016-08-06 - 01:29

Den nu 87-årige Owe Thörnqvist kan fortfarande. I närmare två timmar på fredagskvällen underhöll han en nöjd publik i Parksnäckan med sina finurliga sånger.

 

Owe Thörnqvist har en mycket lång karriär bakom sig. Han började sin musikkarriär 1953 då han först medverkade i en scenrevy. Det är alltså hela 63 år sedan. Inte många artister kan stoltsera med en så lång karriär och fortfarande vara aktiva. 

 

När jag tittar ut över publikhavet så noterar jag att vitt är den dominerande hårfärgen ändå tror jag faktiskt att det är få som är i Owes egen ålder. Med sig på scenen denna augusti-fredag har Owe det kompetenta bandet Gladpack med Kettil Medelius (Piano), Anders Forslund (Bas), Ole Ornered (Gitarr) och Kjell Gsutavsson (Trummor).

 

IMG 8501

Owe Thörnqvist var på strålande humör på Parksnäckan. (Foto: Peter Bohlin)

 

De börjar med att peppa upp publiken genom att ropa efter Owe och gör en sång om honom. Sedan träder huvudpersonen in på scenen. De börjar med en sång om Pelle Jansson som också är Owe Thörnqvists alter ego.

 

Han berättar att det är elixiret i hans musik som håller honom igång. Tyvärr är det lite problem med ljudet i början av spelningen och volymen är också för låg under den första halvan av konserten. Efter paus blir ljudvolymen bättre, vilket också gör själva konserten gott.

 

IMG 8695

Anders Forslund och Ole Ornered som "Albin och Pia". (Foto: Peter Bohlin)

 

Owe drar gärna lite roliga historier och ordvitsar mellan låtarna. Hans låtar bygger ju också på kluriga texter och ordlekar. Han berättar att han valts in i Svenska korvakademien och därefter rullar Varm korv boogie igång.

 

Owe spelar munspel och gör det med bravur. Många av Owes låtar har Uppsalaanknytning och vi får bland annat höra Svartbäckens Ros, Rumba i engelska parken, Gun från Dragarbrunn, Dagny med flera. Jag tycker att han har rösten i bra behåll, det är ju faktiskt inte många artister som överhuvudtaget kan sjunga vid hans ålder.

 

IMG 8659

Kettil Medelius på Piano. (Foto: Peter Bohlin)

 

Vi får också uppleva lite revy, när bandmedlemmarna får olika roller i Albin och Pia. Gitarristen Ole Ornered tar till exempel på sig en plastsäck och har en plastpåse på huvudet då han ska gestalta slaktar Emil. Som Owe uttrycker det efter framförandet.

- Stor Dramatik, släng dig i väggen Torsten Flink.

 

IMG 8938

Owe Thörnqvist med bandet "Gladpack". (Foto: Peter Bohlin)


Owe berättade om när Bror Hjort fick uppdraget att göra den beryktade statyn Näcken som står vid Uppsala Centralstation det tog så lång tid så han skrev och framförde en kuplett om det, den får vi också höra. Han framför också en låt tillägnad krögaren Lasse Svensson som skrevs till en bemärkelsedag. Lasse Svensson är också i publiken denna kväll.

 

IMG 8464

Kjell Gustavsson spelade trummor. (Foto: Peter Bohlin)


En av kvällens höjdpunkter tycker jag annars är när Owe tillsammans med bandet gör Grodblues helt acapella och det gör de mycket bra. Mitt i allt tjo och tjim så får vi också lite allvar när Owe reciterar en politisk dikt han skrev för något år sedan om tillståndet på jorden, det hela kommer att sluta med något som liknar Edward munks målning Skriet avslutar han.

 

Han ger också Putin och Trump en känga.Vi får sedan höra hymnen Gaia som är ett grekiskt ord för moder jord. Det är intressant att få en annan sida av artisten Owe Thörnqvist.

 

IMG 8923

Kettil Medelius, Anders Forslund och Owe Thörnqvist när bandet gjorde "Grodblues" helt acapella. (Foto: Peter Bohlin)


Innan konserten är över får vi höra en hel radda av andra låtar som "Titta titta", "Loppan" "Anders och Britta" och "Josefsson". Det är en sann entertainer som underhåller en nöjd publik och jag avslutar denna recension genom att använda några passande rader ur de sista sångerna.

 

"Ha långkalsonger på dig när du går..." (passar bra då det blivit lite kyligare under kvällens gång) Nu är det slut nu går vi ut... (och det gör vi).

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Långbacka/Bådagård, alltså Maja Långbacka och Matilda Bådagård har släppt sitt andra album som de kallar Every little whisper turns into a roar.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.