Skriv ut denna sida
Sångaren Charlie Granberg i Hellsingland Underground. (Foto: Morgan Jansson) Sångaren Charlie Granberg i Hellsingland Underground. (Foto: Morgan Jansson)

Recension: Högklassig rock på Katalin med Hellsingland Underground och St. Jimi Sebastian Cricket Club.

2016-05-14 - 02:33

Hellsingland Underground med support av St. Jimi Sebastian Cricket Club rockade Katalin på fredagskvällen inför en entusiastisk publik. Två mycket trevliga bekantskaper som det är synd att många missade.

 

Kvällen inleds av St. Jimi Sebastian Cricket Club som leds av den karismatiske sångaren Jimi Sebastian. Han är som hämtad från 60-talets brittiska mods-era à la the Who. Hans frisyr med lugg och långa polisonger samt klädsel i kostym och smal slips ställs i kontrast mot de andra medlemmarna som ser mer alldagliga ut.

 5D3 4611

Förbandet St. Jimi Sebastian Cricket Club. (Foto: Morgan Jansson)

 

Vår fotograf Morgan Jansson påpekar för mig att gitarristen har en fjällräven jacka på sig, nog för att det var kyligt ute denna majkväll, men inne på Katalin värmde musiken verkligen upp.

 

5D3 4956-copy-2

Gitarristen Peter Henriksson. (Foto: Morgan Jansson)


Jimi Sebastian har en skönt kaxig rockattityd på scenen och bandet spelar en sorts indierock med punkig energi. En av låtarna ger mig vibbar av Pink Floyds the Wall och jag får medhåll av Jimi när jag talar om det för honom efter konserten. På deras hemsida läser jag att de själva kategoriserar sin musik som "working class Indie or traditional low-key gospelpunk".

 

5D3 4901-copy-2

Mats Olsson lirar gitarr bland publiken. (Foto: Morgan Jansson)

 

Efter en kort paus kör kvällens huvudnummer Hellsingland Underground på med fullt ös från början. Jag slås av vilket otroligt tajt band de är. Det är amerikansk sydstatsrock à la the Allman Brothers eller som de själva benämner sin musik "Northern Rock eller norrlandsrock" av högsta klass. Sångaren Charlie Granberg i slokhatt, långt hår och skägg ser genuin ut och har även han en stark scen-karisma.

 

 5D3 5012-copy-2

Det är fullt ös från start till mål med Hellsingland Underground. (Foto: Morgan Jansson)

 

De två gitarristerna Peter Henriksson och Mats Olsson far omkring på scenen och vid några tillfällen hoppar de ner från scenen och far ut bland publiken. Deras gitarrsamspel och unisona solon får mig att tänka på ett band som Thin Lizzy. Vid något tillfälle väver de i ett parti in lite folkmusik som en slags polska. De går ut med en sådan energi så det känns naturligt att de tappar lite av den efter några låtar, men det är fullt ös som gäller i princip hela konserten igenom så det är inte så konstigt.

 

7D2 1667-copy-2

Mathias Stensson, inlånad på keyboard. (Foto: Morgan Jansson)

 

Hellsingland Underground bildades 2006 av sångaren Charlie Granberg efter det att han återvänt till Ljusdal från att ha bott i Stockholm. Bandet har sedan dess släppt fyra album. Det är för det senaste "Understand Gravity" som de turnerar nu. Kvällens spelning på Katalin var ett sorts försenat release-party.

 

5D3 5144-copy-2

Publiken var med på noterna. (Foto: Morgan Jansson)

 

Bandet består förutom av nämnda musiker av Patrik Jansson på trummor, Martin Karlsson på basgitarr och ikväll är keyboardisten från originalsättningen, Mathias Stensson inlånad eftersom den numera ordinarie keyboardspelaren Thomas Pettersson snart ska bli pappa.

 

5D3 4994-copy-2

Charlie Granberg frontar Hellsingland Underground. (Foto: Morgan Jansson)

 

Som sagt St. Jimi Sebastian Cricket Club var en ny trevlig bekantskap. Hellsingland Underground såg jag som förband till Temperance Movement på Katalin 2013. De har sedan dess bara blivit bättre. Undrar när den bredare massan ska upptäcka detta härliga band. Själv får jag i morgon njuta av nyinköpta vinylskivor med båda banden.

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Långbacka/Bådagård, alltså Maja Långbacka och Matilda Bådagård har släppt sitt andra album som de kallar Every little whisper turns into a roar.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.