Skriv ut denna sida
Sofia Karlsson sjöng julsånger på Katalin. (Foto: Morgan Jansson) Sofia Karlsson sjöng julsånger på Katalin. (Foto: Morgan Jansson)

Recension: Julstämning på Katalin med Sofia Karlsson och Martin Hederos

2015-12-10 - 00:29

Sofia Karlsson och Martin Hederos är ute och turnerar med sin nya julskiva "Stjärnenätter-Sånger om julen" i bagaget. På onsdagskvällen nådde turnén Uppsala och man bjöd på genuin julstämning på Katalin.

 

Sofia Karlsson är den hyllade folksångerskan som nyligen fick priset "Årets Tonsättare" från Stockholms stad. Martin Hederos var med i bandet The Soundtrack of Our Lives och samarbetar numera med många svenska musiker. Hederos är också med i gruppen Tonbruket, hälften av de tolv låtarna på skivan med Sofia Karlsson har de skrivit själva.

 

7D2 7401-copy-UN

Sofia Karlsson och Martin Hederos fyllde Katalin med julstämning. (Foto: Morgan Jansson)


Konserten börjar med att Martin Hederos själv kommer in på Katalins scen. Han sätter sig vid en orgel och liksom smeker fram "Det är en ros utsprungen" avskalat och mycket vackert. Sofia Karlsson träder strax därefter in på scenen som en vacker Lucia och börjar efter några gitarrackord sjunga "Julkortet" till Martin Hederos fina pianokomp. Det är skirt och mycket stämningsfullt.


Sofia tackar publiken som kommit dit för att se dem uppträda och hon hyllar också Katalin som pyntat lokalen med julstjärnor och allt. Martin berättade hur de spelade in skivan i en källarlokal i Gamla stan i somras och hur privat låten "Passagerare" som de ska spela kändes då, men nu är den ute både på Katalin och Spotify. 

 

7D2 7385-copy-UN

Martin Hederos pianospel imponerade på Uppsalanyheters skribent. (Foto: Morgan Jansson)

 

Martins pianospel är absolut glimrande i "Wexford Carol" som han spelar solo. Sofia introducerar nästa låt med orden Nu ska vi bege oss till en annan tid. Hon plockar fram en tvärflöjt och tillsammans med Martins komp på tramporgeln låter det medeltida och ger en helt fantastisk stämning. Från den tiden flyttas vi sedan till den mer Hollywoodska julen enligt Sofia. Martin tänder ljusen i en kandelaber som står på orgeln och Sofia står för "blingblinget" genom att ta på sig ett gnistrande och glimrande halssmycke.

 

7D2 7413-copy-UN

Sofia Karlsson fick nyligen priset "Årets Tonsättare" av Stockholms stad. (Foto: Morgan Jansson)


Hon introducerar nästa låt med orden "Jag önskar så att det blir så för oss och er den närmaste tiden" och låten är förstås "Have yourself a Merry little Christmas". Publiken engageras i körsång, Sofia imponeras och säger något om att Uppsala är en studentkör-stad. Hon talar också om för oss att hon fick rysningar av publikens fina insats. 

 

7D2 7428-copy-UN

Ovanliga instrument, Sofia spelar basmandolin och Martin fiol. (Foto: Morgan Jansson)


De gör något som de säger sig inte är vara så bekväma med. Sofia spelar på en basmandolin och Martin på fiol och de framför Hoven Drovens paradlåt Årepolska. De är båda mycket talangfyllda musiker som hanterar många olika instrument. Martin tar fram ett dragspel i nästa låt. Sofia reciterar också en jul-dikt om en man som söker efter eld för att värma sitt barn och sin hustru.

 

7D2 7379-copy-UN

Sofia behärskar många instrument, här med en tvärflöjt. (Foto: Morgan Jansson)


Jag imponeras av Martin Hederos sirliga och vackra pianospel i en polska från värmland och en jazzlåt av Thad Jones från Martins tid som lunchpianist tidigt 90-tal. Efter att de avslutat med skivans sorgligaste låt "Jul jul jul" så klappas de in av den entusiastiska publiken för ett par extranummer och konserten avslutas på riktigt med en smäktande vacker O Helga Natt.

 

Sofia Karlsson och Martin Hederos förmedlade verkligen en genuin julstämning den här kvällen på Katalin.

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.

Recension: Under tisdagen var det terminspremiär för Klubb Uffe, tisdagsklubben där Katalin i samarbete med eldsjälarna på Rootsy Music presenterar begåvade men mindre namnkunniga artister inom den spretiga genren Americana.