Skriv ut denna sida
Doug Seegers, en av förra årets artister på Rolling Rootsy Revue. (Foto: Morgan Jansson) Doug Seegers, en av förra årets artister på Rolling Rootsy Revue. (Foto: Morgan Jansson)

En liten rullande festival med musikaliska rötter.

2015-06-26 - 00:23

I morgon lördag är det dags för årets upplaga av Rolling Rootsy Revue att landa på Katalin. En stor musikhändelse i Uppsala som kanske kommit lite i skymundan av de andra stora musikevenemangen i sommar.

 

Det är härligt för oss musikälskare att få njuta av ett så stort musikutbud här i Uppsala. Rootsy live som drivs av eldsjälen Björn Pettersson har koncentrerat sig på att hitta och ta hit främst amerikanska artister som spelar en "rootsy" musik med mycket själ och känsla, främst med rötter i country och rock. Festivalen Rolling Rootsy Revue turnerar land och rike runt men stannar även till på några platser i Norge.

 

Kent Wennman som annars driver Kulturoasen och står bakom sommarens evenemang i Parksnäckan är även inblandad när festivalen rullar in i Uppsala.


Förra årets festival var en succé och även då var Katalin ett av stoppen. Då uppträdde bl.a. Doug Seegers, Jason Isbell och Israel Nash. Årets startfält är inte sämre. Amerikanska The Handsome Family som består av paret Brett och Rennie Sparks har en mer än 20-årig karriär bakom sig men slog igenom för en bredare publik genom sitt ledmotiv till serien True Detective.


De svenska systrarna Bondesson, numera bosatta i USA, bildar gruppen Baskery som just varit ute på turné tillsammans med Robbie Williams. Rayland Baxter är kanske den minst kända artisten i årets upplaga, men hans far har faktiskt spelat med Bob Dylan. En annan artist vars far, Steve Earle, är betydligt mer känd är Justin Townes Earle, döpt efter pappa Steves stora förebild Townes Van Zandt. Justin Townes är numera själv en väl etablerad artist med ett flertal album bakom sig.


Judah and The Lion är ett ungt spännande amerikanskt band fyllda av energi. För inte länge sedan uppträdde de på Kulturoasen och kort därefter var de med på David Letterman Show! Sist men inte minst det fantastiska brittiska bandet, The Temperance Movement, som jag sett ett par gånger just på Katalin. De sprudlar av energi och är ett klassiskt rockband utav rang. Mycket bättre liveband får man leta efter. De har nyligen fått äran att vara förband till självaste Rolling Stones inför stor publik.


Missa inte tillfället att få en fantastisk musikupplevelse på Katalin i morgon lördag.

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Taggad under uppsala, Katalin, rrr2015, musik, festival

Recension: Långbacka/Bådagård, alltså Maja Långbacka och Matilda Bådagård har släppt sitt andra album som de kallar Every little whisper turns into a roar.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.