Skriv ut denna sida
Kent Wennman och Fredrik Annell-Berger i nytt samarbete på Parksnäckan. (Foto: Morgan Jansson) Kent Wennman och Fredrik Annell-Berger i nytt samarbete på Parksnäckan. (Foto: Morgan Jansson)

Nystart för Parksnäckan

2015-06-08 - 10:03

Sommaren 2015 innebär en hel del nyheter och nysatsningar för Parksnäckan. Bland nyheterna finns bl a att Parksnäckan får en riktigt servering, något som aldrig funnit trots att Parksnäckan varit en sommartradition i 47 år.

 

Men från och med i sommar kan man alltså köpa mat, öl, vin och alkoholfria drycker. Men den vane besökaren kommer att känna igen sig då den traditionella korven, kaffe och fikabröd finns kvar.

-Vi har tidigare kallat den en klassiskt folkparksmeny, skrattar Kent. Och i år får den sällskap av lite finare mat samt spännande öl-och vinsorter. Vi kommer att satsa extra mycket på ekologisk mat och dryck med fokus på vegetarisk mat, även om en del köttinslag finns med på menyn.

 

Fredrik Annell-Berger nickar instämmande och tittar bort mot området där serveringen ska stå.
- Den går just nu under arbetsnamnet spartansk & charmig. Det blev lite för kort om tid för att kunna bygga den servering vi ville från början så nu jobbar vi på en enklare lösning som blir mobil.

 

Vi träffar Kent och Fredrik på Parksnäckan och de är i full färd med att planera inför sommaren. Just den här dagen är det regnigt och Kent blir påmind om några riktigt regniga kvällar tidigare somrar.

-Ja, Lousie Hoffstens konsert är ju en all time high när det gäller regn, skrattar Kent och Cookies n Beans konsert för några år sedan är ju numer kultförklarad då bandet släppte upp all publik på scenen. Så regn behöver inte betyda något negativt. Cookies fans fick en konsertupplevelse de sent kommer att glömma.

 

Jag frågar Kent och Fredrik hur det kommer sig att Parksnäckans konsertkvällar numer arrangeras av Kulturhjältarna i samarbete med Brink & Berger.

 

Fredrik: Kent och jag har haft med varandra att några gånger, bla i samband med Uppsala Choklad & Kaffefestivalen och Sabatons konsert på Vaksala Torg. Och förra året arrangerade vi Sarah Dawn Finer här på Parksnäckan. Det föll sig naturligt att vi började prata om framtiden och vi såg möjligheter att utveckla både Parksnäckan och stadens kulturliv under sommaren.

 

Kent: Det var också så att Fredrik satt på kompetens som vi efterfrågade och vi, Kulturhjältarna, satt på en scen och en miljö som Fredrik var nyfiken på. Det är hur som helst ett väldigt spännande samarbete då vi kommer från olika kulturer och har väldigt olika nätverk.

 

När jag frågar vilken konsert de själva tror kommer bli sommarens höjdpunkt så svarar de nästan samtidigt: Alla! Och det är klart, det är ett otroligt digert program herrarna bjuder på: Timo Räisinen, Sofie Zelmani, Sofia Karlsson, Rickard Wolf, Sverigesommar (Tommy Nilsson, Uno Svenningsson, Patrik Isaksson, The Refreshments, Sarah Dawn Finer m.fl. Och då har vi ännu inte nämnt de folkkära klassikerna Elvis i Parksnäckan och ABBA-allsången. Jag lämnar därför frågan obesvarad och undrar istället vad som är bäst med Parksnäckan.

 

Fredrik: Läget, miljön, parken, fågelkvittret, trädbruset, Fyrisån och att prisläget på biljetterna passar mångas plånböcker. Det finns något genialt i kombinationen läge, närhet, miljö och scen när det gäller Parksnäckan och jag är övertygad om att vi kommer få uppleva många magiska stunder här i sommar.

 

Kent: Jag som själv tycker att det är obegripligt att betala dyra pengar för att gå på stora konserter med oftast dåligt ljud och dålig synbarhet och ryggont (man måste ju stå) tycker att det här med att komma nära artisten är viktigt och att man får sitta och njuta. Eftersom Parksnäckan är en bred scen med en bred publikdel så kommer alla väldigt nära.

 

Kent Wennman och Fredrik Anell-Berger är två mycket aktiva och upptagna kulturentrepenörer och det är tydligt att de brinner för sommarscenen. Båda ser fram emot ett fördjupat samarbete, både på Parksnäckan och i andra sammanhang. När vi träffades för den här intervjun var det bråda dagar för att få allt klart inför Sveriges nationaldag som firades på Parksnäckan.

-Ja, det blir en hel del jobb i sommar, skrattar Kent. Jag räknade nyligen antal evenemang jag och Kulturhjältarna är inblandade i mellan 13 juni och 13 augusti. Det blev hela 41 evenemang.

 

- Min sommarperiod är av tradition något lugnare, säger Fredrik men under året är det ju evenemang nästan varje dag. I år är dock första sommaren då vi satsar på ett rejält sommarkalendarium med ett antal olika arrangemang på olika platser, med arrangemangen på Parksnäckan som självklar bas.

 

Jag önskar Kent och Fredrik lycka till och går hem och kryssar i almanackan. Det är många konserter som Uppsalanyheter kommer att besöka denna sommar.

 

Här är hela programmet: http://www.parksnackan.se/evenemang/

 

 

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Det, i huvudsak, Uppsalabaserade bandet Almost DEAD MEN har precis släppt en tre-spårs CD. En slags aptitretare inför deras kommande vinyl-fullängdare.

Recension: De som gillar Michael Jackson fick en helkväll med full fart i form av sångare, dansare, ljud och ljus som tillsammans gav en riktigt sprakande show ikväll på UKK

Recension: Som så många andra älskar jag julmusik. Sångerna går på repeat i bakgrunden här hemma medan jag checkar av allt som ska göras nu i dagarna. Men, som ett ljuvligt avbrott i denna julstress tog jag mig ikväll tid till att faktiskt l y s s n a på musiken, då jag under en timme njöt av vokalensemblen Uppslagets stämningsfulla julkonsert. Guld värt!

Recension: Beat Funktion med rötter i Uppsala har nyligen släppt sitt sjunde album "Roots". Det svänger så att man knappt kan sitta stilla.

Recension: De lokala körerna Vindhemskören och Vokalensemblen Uppslaget fick ihop ett pampigt jularrangemang med Anna-Lotta Larsson och Andreas Landegren i Missionskyrkan på självaste Sankt Nikolaus dag.

Recension: Många konserter är bra och en del är så bra att ord inte räcker för att beskriva upplevelsen. Eric Bibbs konsert på Katalin under torsdagskvällen var just en sådan.

Recension: Gabriel Kelley med band värmde Uppsalapubliken under ett par timmar. Med sin varma röst och innerliga och äkta musik med rötter i den amerikanska södern både vaggade och gungade han och bandet de lyckliga som tagit sig till UKK sal B. De bjöd bland annat på musik från det fantastiska självbetitlade albumet som släpptes i oktober.

Recension: På onsdag den 4 december kommer den amerikanska musikern och sverigevännen Gabriel Kelley till UKK. Han är ute på en sverigeturné med sitt nya självbetitlade album i bagaget.

Recension: "Hej kära Uppsala!" sade sångerskan och bad oss att luta oss tillbaka och njuta av värme i kylan och ljus i mörkret. Sarah Dawn Finer gjorde ett stopp på första advent på UKK med sin turné "Winter songs".

Recension: Inför ett nästan utsålt konserthus sjöng och spelade Jakob Hellman uppbackad av fyra musiker. En nästan lite hyperaktiv Hellman underhöll också med långa underfundiga mellansnack med en hel del fyndig humor.