Skriv ut denna sida
Kent Wennman och Fredrik Annell-Berger i nytt samarbete på Parksnäckan. (Foto: Morgan Jansson) Kent Wennman och Fredrik Annell-Berger i nytt samarbete på Parksnäckan. (Foto: Morgan Jansson)

Nystart för Parksnäckan

2015-06-08 - 10:03

Sommaren 2015 innebär en hel del nyheter och nysatsningar för Parksnäckan. Bland nyheterna finns bl a att Parksnäckan får en riktigt servering, något som aldrig funnit trots att Parksnäckan varit en sommartradition i 47 år.

 

Men från och med i sommar kan man alltså köpa mat, öl, vin och alkoholfria drycker. Men den vane besökaren kommer att känna igen sig då den traditionella korven, kaffe och fikabröd finns kvar.

-Vi har tidigare kallat den en klassiskt folkparksmeny, skrattar Kent. Och i år får den sällskap av lite finare mat samt spännande öl-och vinsorter. Vi kommer att satsa extra mycket på ekologisk mat och dryck med fokus på vegetarisk mat, även om en del köttinslag finns med på menyn.

 

Fredrik Annell-Berger nickar instämmande och tittar bort mot området där serveringen ska stå.
- Den går just nu under arbetsnamnet spartansk & charmig. Det blev lite för kort om tid för att kunna bygga den servering vi ville från början så nu jobbar vi på en enklare lösning som blir mobil.

 

Vi träffar Kent och Fredrik på Parksnäckan och de är i full färd med att planera inför sommaren. Just den här dagen är det regnigt och Kent blir påmind om några riktigt regniga kvällar tidigare somrar.

-Ja, Lousie Hoffstens konsert är ju en all time high när det gäller regn, skrattar Kent och Cookies n Beans konsert för några år sedan är ju numer kultförklarad då bandet släppte upp all publik på scenen. Så regn behöver inte betyda något negativt. Cookies fans fick en konsertupplevelse de sent kommer att glömma.

 

Jag frågar Kent och Fredrik hur det kommer sig att Parksnäckans konsertkvällar numer arrangeras av Kulturhjältarna i samarbete med Brink & Berger.

 

Fredrik: Kent och jag har haft med varandra att några gånger, bla i samband med Uppsala Choklad & Kaffefestivalen och Sabatons konsert på Vaksala Torg. Och förra året arrangerade vi Sarah Dawn Finer här på Parksnäckan. Det föll sig naturligt att vi började prata om framtiden och vi såg möjligheter att utveckla både Parksnäckan och stadens kulturliv under sommaren.

 

Kent: Det var också så att Fredrik satt på kompetens som vi efterfrågade och vi, Kulturhjältarna, satt på en scen och en miljö som Fredrik var nyfiken på. Det är hur som helst ett väldigt spännande samarbete då vi kommer från olika kulturer och har väldigt olika nätverk.

 

När jag frågar vilken konsert de själva tror kommer bli sommarens höjdpunkt så svarar de nästan samtidigt: Alla! Och det är klart, det är ett otroligt digert program herrarna bjuder på: Timo Räisinen, Sofie Zelmani, Sofia Karlsson, Rickard Wolf, Sverigesommar (Tommy Nilsson, Uno Svenningsson, Patrik Isaksson, The Refreshments, Sarah Dawn Finer m.fl. Och då har vi ännu inte nämnt de folkkära klassikerna Elvis i Parksnäckan och ABBA-allsången. Jag lämnar därför frågan obesvarad och undrar istället vad som är bäst med Parksnäckan.

 

Fredrik: Läget, miljön, parken, fågelkvittret, trädbruset, Fyrisån och att prisläget på biljetterna passar mångas plånböcker. Det finns något genialt i kombinationen läge, närhet, miljö och scen när det gäller Parksnäckan och jag är övertygad om att vi kommer få uppleva många magiska stunder här i sommar.

 

Kent: Jag som själv tycker att det är obegripligt att betala dyra pengar för att gå på stora konserter med oftast dåligt ljud och dålig synbarhet och ryggont (man måste ju stå) tycker att det här med att komma nära artisten är viktigt och att man får sitta och njuta. Eftersom Parksnäckan är en bred scen med en bred publikdel så kommer alla väldigt nära.

 

Kent Wennman och Fredrik Anell-Berger är två mycket aktiva och upptagna kulturentrepenörer och det är tydligt att de brinner för sommarscenen. Båda ser fram emot ett fördjupat samarbete, både på Parksnäckan och i andra sammanhang. När vi träffades för den här intervjun var det bråda dagar för att få allt klart inför Sveriges nationaldag som firades på Parksnäckan.

-Ja, det blir en hel del jobb i sommar, skrattar Kent. Jag räknade nyligen antal evenemang jag och Kulturhjältarna är inblandade i mellan 13 juni och 13 augusti. Det blev hela 41 evenemang.

 

- Min sommarperiod är av tradition något lugnare, säger Fredrik men under året är det ju evenemang nästan varje dag. I år är dock första sommaren då vi satsar på ett rejält sommarkalendarium med ett antal olika arrangemang på olika platser, med arrangemangen på Parksnäckan som självklar bas.

 

Jag önskar Kent och Fredrik lycka till och går hem och kryssar i almanackan. Det är många konserter som Uppsalanyheter kommer att besöka denna sommar.

 

Här är hela programmet: http://www.parksnackan.se/evenemang/

 

 

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Långbacka/Bådagård, alltså Maja Långbacka och Matilda Bådagård har släppt sitt andra album som de kallar Every little whisper turns into a roar.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.