Skriv ut denna sida
Lisa Ekdahl på Reginateaterns scen. (Foto: Morgan Jansson) Lisa Ekdahl på Reginateaterns scen. (Foto: Morgan Jansson)

Recension: Lisa Ekdahl fluffade upp publiken

2015-06-03 - 12:19

Doktorn satte stopp för den tänkta turnépremiären på Regina förra veckan, men i går kväll stod Lisa Ekdahl på den varmt rödmurriga scenen med ett fyramannaband som snyggt backade upp henne. Mer svärta och mindre mys hade dock inte skadat.

 

Man minns när Lisa Ekdahl slog igenom för drygt 20 år sedan. Rikard Wolff bekände sin kärlek, 450 000 svenskar köpte debutskivan och resten slog på radion i trygg förvissning om att låtar som "Vem vet", "Öppna upp ditt fönster" och "Benen i kors" skulle spelas inom en timme. Nio skivor till har det blivit, men den som trodde att de sönderspelade vispopiga låtarna från debuten skulle ratas på Regina gissade fel.

 

5D3 1159-copy-2

(Foto: Morgan Jansson)

 

Vist nog började hon dock i den ände som säkert lockat många till konserten: Lisa Ekdahl har under senare år bott mycket utomlands och valt bort Sverige som turnéland. Hennes live-skiva från klassiska Olympia i Paris härom året visar på hennes framgångar i exempelvis Frankrike, och det finns sannolikt en pånyttfödd nyfikenhet när hon nu turnerar svenskt.

 

Som för att understryka detta drar Lisa Ekdahl in den stora världen redan i öppningslåten, Frank Sinatras "I am a fool to want you". Kärlek och dårskap går hand i hand. Kärleken ska visa sig följa oss under kvällens konsert, medan dårskapen dess värre lämnas därhän.

 

7D2 7792-copy-2

(Foto: Morgan Jansson)

 

I blommig klänning, höga klackar och vidbrättad hatt försäkrar Lisa Ekdahl publiken om att hon och bandet vill ta hand om oss i kväll. Det är säkert ärligt menat, men det görs så urgulligt sött – förkonstlat urgulligt om man är på det humöret – att man åtminstone för ett ögonblick önskar att en spotlight ska ramla ner över scenen. Skönt då att Lisa Ekdahl och bandet vid ett par tillfällen inte är riktigt synkade och med leenden och förklaringar låter oss förstå att en live-konsert är något annat än en perfekt producerad studioinspelning.

 

7D2 7828-copy-2

(Foto: Morgan Jansson)

 

Tanken att inget ont ska hända förstärks av låttexterna som i huvudsak är bagatellartade små betraktelser över livet och ögonblicksbilder. Det gäller både de engelska jazz-doftande låtarna från senare album och de svenska visorna från storhetstiden som hon bjuder frikostigt på. Det behöver inte alls vara fel och en extremt självsäker Lisa Ekdahl ursäktar sig aldrig för en sekund, men att vaska fram något slags djupare insikter synes svårt. Man ska dansa och sjunga, ta en kopp kaffe, klä på sig sin morgonrock och därunder vara naken.

 

Många av texterna handlar om mannen med stort m – mannen som egentligen vet vem man (kvinnan) är, mannen som skönhet, trygghet och lycka. Det är texter som går rejält vid sidan om senare års jämställdhetspositioner, men så har Lisa Ekdahl heller aldrig gjort anspråk på att vara en röst för sin generation.

 

7D2 7786-copy-2

(Foto: Morgan Jansson)

 

Bandet är – fattas bara annat – riktigt vasst. När Per Texas Johansson på saxofon och klarinett får lite friare fingrar vill man bara ha mer. Tomas Hallonsten smeker mjuka slingor ur sin keyboard. Mathias Blomdahl (gitarr) och Josef Zackrisson (bas och trummor) både lirar och körar snyggt, och när bandet några gånger får ta över känns det välkommet.

 

Lisa Ekdahls röst är som den är – en verklig vattendelare. Jag säger så här: live är den egenartad, säker, gull-trulig och rätt stark, och det fungerar fint så länge hon glömmer bort att förstärka röstens baby-läge, vilket dess värre sker för sällan. Hon leker med ord och fraseringar och även det är en smaksak – expanderande eller manierat, välj själv.

 

7D2 7830-copy-2

(Foto: Morgan Jansson)

 

Under konsertens höjdpunkt – titelspåret från plattan "Give me that slow knowing smile" från 2009 – förtätas stämningen på varmt välkomnande Regina, och Lisa Ekdahl med band visar att en live-konsert kan lyfta sinnena en regnig junikväll.

. . .

Tillgänglighet på Regina: Bra. Finns alltid folk som hjälper till och inga problem att ta med sig sin assistent på konserten.

 

//Dan Lindberg

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: På fredag 4 september släpper Uppsala-bördiga Leyli Afsahi sin debutsingel Darkest before daylight.

Recension: Långbacka/Bådagård, alltså Maja Långbacka och Matilda Bådagård har släppt sitt andra album som de kallar Every little whisper turns into a roar.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.