Skriv ut denna sida
Coldspell rockade loss på Katalin. (Foto: Fredrik Bolander) Coldspell rockade loss på Katalin. (Foto: Fredrik Bolander)

Recension: Coldspell - gediget men förutsägbart

2015-03-13 - 23:43

För ett år sedan var Coldspell på Katalin och gjorde en spelning senast, då med det nysläppta albumet "Frozen paradise" idag var det Kirunabaserade hårdrocksbandet tillbaka. Bortsett från ett par låtar så var det dock inte något nytt som bandet levererade.

 

Sen bandet var i Uppsala senast har bandmedlemmen Matti Eklund på Keyboard hoppat av och för tillfället kör man backtrack på keyboarden men någon större skillnad märktes inte gällande soundet.

 

Untitled-12

Sångaren Niclas Swedentorp. (Foto: Fredrik Bolander)

 

Bandet som firar 10 år under 2015 spelar en lättillänglig hårdrock på samma sätt som när bandmedlemmarna själva var unga. Det är Coldspells signatur, en lättillänglig 80-talsinspirerad hårdrock. När man gick upp på Katalins scen strax efter 21:00 den här kvällen inledde man med "Legacy" och "On the run" - två säkra kort.

 

Untitled-10

Uppsalasonen Perra Hansson på trummor. (Foto: Fredrik Bolander)

 

Med tanke på att man inte hade något nytt material med sig så var det smart att lägga in ett par låtar som inte spelats tidigare live. Ett exempel på det var "Solid ground" och "Infinite stargaze" den sistnämnda har i alla fall inte spelats live i Uppsala tidigare.

 

Musikerna i bandet, Michael Larsson (gitarr), Perra Hansson (trummor) och Chris Goldsmith (bas) är väldigt skickliga musiker och sångaren Niclas Swedentorp bär upp kompositionen på ett utmärkt sätt och briljerar även emellanåt. Men precis som jag skrev i min recension för ett år sedan så saknas det minst en rockballad i setlistan. Nu river man av den i ett rasande tempo med tunga rockriff och det är lätt att man blir lite uttråkad.

 

Untitled-3

Chris Goldsmith på bas. (Foto: Fredrik Bolander)

 

Kvällens enda gitarrsolo kom under "Infinite stars" om man räknar bort minisolot på "Eye of the storm" som för övrigt var kvällens tyngsta inslag. Det hedrar gruppen att man inte kör långa solon som bara gruppmedlemmarna själva uppskattar, det finns så många andra band som gör det.

 

Gillar man fullt ös från första låten till dess att bandet kliver av scenen, då ska man gå och lyssna på Coldspell, jag kanhända vara för gammal för att uppskatta det fullt ut, jag gillar överraskningar och variation i det som framförs.

 

Untitled-6

Michael Larsson gitarr och Niclas Swedentorp. (Foto: Fredrik Bolander)

 

Efter en timme tackade man för sig men som brukligt framfördes extranummer, närmare bestämt två stycken i form av "Starligt" och "Six feet under" kvällens bästa låt var för övrigt "Angel of the world" - enligt vad Uppsalanyheter erfar håller bandet på att skriva material för ett nytt album, hör min bön och skriv en eller två rockballader.

 

Konsertens längd: 1 tim 15 min.

Antal låtar: 13 inklusive extranummer.

Bäst: Angel of the world.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.

Recension: Under tisdagen var det terminspremiär för Klubb Uffe, tisdagsklubben där Katalin i samarbete med eldsjälarna på Rootsy Music presenterar begåvade men mindre namnkunniga artister inom den spretiga genren Americana.