Skriv ut denna sida
Nedräkningen till Musikhjälpen 2014 har startat. (Foto: Peter Bohlin) Nedräkningen till Musikhjälpen 2014 har startat. (Foto: Peter Bohlin)

Nedräkning pågår...

2014-12-07 - 00:21

Klockan är 23:30 platsen är Stora torget i Uppsala, en plats som är avspärrad nu och kommande veckan. En stor tv-skärm förkunnar att nedräkningen pågår till startskottet av årets Musikhjälp.

 

Det är tre minusgrader och ett flertal strålkastare bländar när man går in på Stora Torget, kvällsflanörer stannar upp och tittar på den studio, eller glasbur som man kallar det, som har byggts upp där mitt på busstorget. Många stannar och tar kort med sina mobiler, nu är det bara 46 timmar, 40 minuter och 11 sekunder kvar förkunnar den elektroniska skylten.

 

2014-12-06 samsungmobil pb-584

Studion där Musikhjälpen sänds med start på måndag. (Foto: Peter Bohlin)

 

Väktare patrullerar runt och kollar så ingen tar sig in på det den avspärrade delen av evenemangsområdet.

- Vi bevakar all utrustning som finns på området, berättar vakten Johan som tillsammans med ett antal kollegor följt med från Göteborg för att sköta bevakningen av området under den kommande veckan.

 

På måndag klockan 22:00 låser man in de tre programledarna, Petter Alexis Askergren, Linnea Henriksson samt Kodjo Akolor och därmed går startskottet för den maratonsändning som kommer att pågå dygnet runt till den 14 december.

 

2013-11-20 arkivbilder uppsala pb 025

Uppsalabandet Löst Folk uppträder på Stora Torget på måndag. (Foto: Peter Bohlin)

 

Två timmar innan man låser in programledarna och startar upp Musikhjälpen 2014 kommer uppträdanden att ske från en scen på Stora Torget, lokala artister som bland annat Frantic Sunday, Löst Folk och Karolina Sandberg kommer att underhålla.

 

7DSC 0155

Frantic Sunday uppträder på Stora Torget. (Foto: Anna Westin)

 

När dörren till studion stängs på måndagkväll presenterar man sin första musikgäst som är Seinabo Sey, ni vet hon med låtarna "Younger" och "Hard Time" - hon beskrivs som artisten som har "en soulröst som bräcker allt annat" och "att lyssna på hennes musik är som att höra modern popmusik hoppa över ett pinnhål och upp till nästa nivå".

 

På tisdagen kan man bland annat sedan se och höra Molly Sandén (07:00), Anja Pärson (09:30), Jill Johnson (13:00) och Weeping Willows (18:00) med flera. Programmet sänds non-stop i P3 och på SVT Flow och SVT Play, och stora delar av dygnet i SVT2.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Det har gått drygt fem år sedan Jill Johnson beslöt att ta med den något kantstötta countrysångaren Doug Seegers i sitt tv-program. Succén var omedelbar. Sedan dess har Seegers hunnit med flera besök i Uppsala. Under fredagen var det dags igen. Då mötte en laddad Doug Seegers och hans band den förväntansfulla publiken på Katalin.

Recension: Himlen hade öppnat sig när Sirius mötte IFK Norrköping på Studenternas IP under söndagseftermiddagen. Tunga moln låg kvar över Uppsala, men till Amanda Ginsburgs spelning i Parksnäckan hade regnet tillfälligt upphört. Den publik som trotsat vädret och tagit sig till Parksnäckan fick 80 mycket trevliga minuter jazz och visa.

Recension: Efter flera regnskurar under dagen kom solen och energin fram denna fredagskväll med Sarah Dawn Finer på Parksnäckan.

Recension: Ylva Eriksson och Hanna Enlöf som tillsammans är Good Harvest fyllde Öregrund kyrka, på fredagskvällen. Det gjorde de inte bara med sin välljudande musik utan också med publik.

Recension: Med värme och energi förtrollade systrarna Megan och Rebecca Lovell i Larkin Poe Parksnäckans publik. Deras sätt att blanda upp blues med modernare tongångar ger dem en originalitet och deras publikkontakt är i en klass för sig.

På reggaefestivalens andra dag började programmet med yoga klockan två på eftermiddagen och avslutades med Alpha Blondy efter midnatt. Själv kom jag till festivalområdet vid Fyrishov strax innan klockan fem. Redan vid entrén stod det klart att det var avsevärt många fler som sökt sig dit än vid motsvarande tid dagen innan.

Uppsala reggaefestival är vid det här laget en institution i Uppsalas musik- och kulturliv. Festivalen har under åren ambulerat mellan ganska många platser. I år var man tillbaka på rätt centrala och lättillgängliga Fyrishov, där det en gång ska ha börjat. Själv har jag trots många år i staden och ett stort musikintresse aldrig besökt festivalen tidigare.

Inför Robert Wells kommande spelningar med den legendariske munspelaren Charlie McCoy samt Rhapsody in Rocks 30 års jubileum hade Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus en liten pratstund med honom.

Recension: Det är fyra år sedan Ulf Lundell gav vad han påstod var en avskedsföreställning. Han skulle aldrig mer spela live. Under fredagskvällen stod han ändå där på scenen i Furuviksparken och avverkade den femte av sommarens 17 konserter. Det finns all anledning att glädja sig åt att han ändrade sig, även om jag får beklaga att han valde bort Uppsala denna gång.

Recension: Trots att de två artisterna Mauro Scocco och Tomas Andersson Wij uppträdde med samma koncept i Parksnäckan för tre år sedan fyllde de två populära herrarna Parksnäckan igen. En entusiastisk publik välkomnade dem i den mycket fina sommarkvällen.