Skriv ut denna sida
Göran Söllscher med sonen Johan på invigningskonserten. (Foto: Morgan Jansson) Göran Söllscher med sonen Johan på invigningskonserten. (Foto: Morgan Jansson)

Uppsala Internationella gitarrfestival invigd

2014-10-10 - 04:47

Under veckan som har gått kan den uppmärksamme notera att Uppsala Internationella gitarrfestival tjuvstartat lite med rockfotografen Henry Diltz fotoutställning. Men på Torsdagen skedde den formella invigningen av själva gitarrfestivalen och Göran Söllscher höll invigningskonsert.

Det blev en mjukstart för årets upplaga av Uppsalas Internationella Gitarrfestival, en av kvällens artister Michael Jacksons gitarrist Jennifer Batten höll workshop på förmiddagen. Även den Argentiska Analia Rego, en av världens främsta tangogitarrister hade workshop på dagen, ikväll klockan 18,00 står hon på scenen och spelar.

 

IMG 4468-copy

Jennifer Batten får en gåva av Gitarrfestivalens Klaus Pontvik. (Foto: Morgan Jansson)

 

För den som missat Henry Diltz föredrag om "The Stories behind the Pictures" fanns möjligheten en timme före den formella invigningen, Diltz håller för övrigt föredrag dagligen för den som vill möta den legendariske fotografen.

MV8A4026-copy-2

Basisten Simon Fitzpatrick spelade bland annat Queens Bohemian Rapsody solo på sin 6-strängade bas. (Foto: Morgan Jansson)

 

Gitarrfestivalens Klaus Pontvik inledde med ett invigningstal efter Torbjörn Ivarsson sedvanliga överlämnande och kulturnämndens ordförande Eva Edwardsson förklarade den 11:e Uppsala Internationella Gitarrfestivalen för öppnad.

 

MV8A4104-copy-2

Batten med band gjorde en cover på Princelåten Kiss. (Foto: Morgan Jansson)

 

Därefter spelades invigningskonserten av Göran Söllscher med sin 11-strängade gitarr, även sonen Johan uppträdde, dock med en mer traditionell gitarr. Söllschers konsert var enbart musik av Johann Sebastian Bach.

 

MV8A4140-copy-UN

Jennifer Batten och sångaren Gio DeLuigi. (Foto: Morgan Jansson)

 

Efter invigningskonserten tog Jennifer Batten över scenen, Batten som kanske är mest känd som Michael Jacksons gitarrist under femton års tid klarar sig också bra på egna ben. Läs Mikael Janssons reflektion på Jennifer Battens konsert här: Jennifer Batten i virtuositetens och spelglädjens tecken

 

MV8A3845-copy-UN

Torbjörn Ivarsson presenterade som vanligt Gitarrfestivalen. (Foto: Morgan Jansson)

 

Gitarrfestivalen fortsätter idag med workshops bland annat av Stefan Nilsson, Flamenco, Jonas Strandgård och Master Class med Göran Söllscher. Kvällens konserter består av klockan 18,00 Analia Rego och Flamencovirtuosen Vicente Amigo som bland annat nominerats till en Latin Grammy 2013.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.

Recension: Höstens andra Klubb Uffe-kväll på Katalin bjöd på en kokande gryta med musik kryddad med stark sås eller Sauce Piquante som den unge fransmannen Theo Lawrence senaste album heter.

På tisdag kommer en stigande stjärna från Frankrike till Klubb Uffe och Katalin. Theo Lawrence beskrivs som en artist med jordig okomplicerad pop som har djupa rötter i den amerikanska myllan.

Årets vinnare av The International Young Talent Competition har utsetts i samband med den 17:e upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival.

Recension: Den tredje och sista dagen för årets gitarrfestival dedikerades till unga talanger från olika länder.