Skriv ut denna sida
Sweet Emma and The Mood Swingers (Foto: Morgan Jansson) Sweet Emma and The Mood Swingers (Foto: Morgan Jansson)

Recension: Sweet Emma and The Mood Swingers på Kulturoasen

2014-09-29 - 03:20

När jag ser mig omkring i lokalen ser jag stora leenden på publikens läppar, jag ser händer som klappar i takt och fötter som stampar. Jag tänker att det är nog fler än jag som bara efter fem minuter glömt bort att klockan bara är 14.00 och att det är söndag.

 

Det är en tidsresa vi bjuds på, både musikaliskt och visuellt, när detta sjumannaband från Uppsala äntrar scenen på Kulturoasen i Hågaby. Musiken som spelas är en blandning av Boogie Woogie, Rhythm N’ Blues och Swing, något som verkar gå hem i alla åldrar när det levereras av Sweet Emma och hennes gäng.

 

MV8A2529-copy-2

Emma Sannervik spelar ståbas. (Foto: Morgan Jansson)

 

Sweet Emma and the Mood Swingers öppnar med en gungig låt med en doft av country som genast inbjuder till dans. Därefter lägger bandet i en högre växel och bjuder åhörarna på ett otroligt sväng i något mer än en timme. Solisterna i bandet får mycket utrymme och spelglädjen är stor. Anders Söderberg som frontar bandet sjunger med stor inlevelse och har inte sällan glimten i ögat när han framför både egenkomponerade alster och ”covers” räddade från ett svunnet årtionde.

 

MV8A2654-copy-2

Anders Söderberg frontar och står för sången. (Foto: Morgan Jansson)

 

Gästandes i blåssektionen för dagen var Marcus Alm på trumpet som tillsammans med Olle Thunström (saxofon) lyfte intensiteten i såväl solon som svar mellan Anders Söderbergs sång och munspel. Vi bjöds även på gitarrsolon som rörde sig i gränslandet mellan jazz och blues, framförda med stilkänsla av Magnus Ottner som med sin ”jazzburk” på magen fängslade den brokiga skaran åhörare på Kulturoasen.

 

MV8A2634-copy-2

Olle Thunström gästspelade på saxofon. (Foto: Morgan Jansson)

 

Det sväng som kännetecknar dagens spelning kan till stor del tillskrivas det stadiga kompet i bandet. Daniel Olssons trummor och Sweet Emmas bas lägger en stabil grund för såväl de riktigt ösiga låtarna som de mer ”tassande” swinglåtarna vilka bandet blandade på ett genomtänkt vis. Karl Sjölin (piano) lärde oss även att boogie woogie spel inte är en utdöende konstform. När Karls rullande pianobas-spel inledde det extranummer publiken krävde av orkestern, visste alla att det skulle bli en fartfylld avslutning på söndagseftermiddagen.

 

MV8A2621-copy-2

Det var få som vågade bjuda upp men det fanns undantag. (Foto: Morgan Jansson)

 

För dem som hade oturen att missa denna spelning erbjuds snart en ny chans att uppleva detta ösiga Rhythm N’ Bluesgäng. Redan den 18:e oktober spelar nämligen Sweet Emma and the Mood Swingers på Katalins stora scen. Ett måste för den som gillar att röra sig till livemusik.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.

Recension: Höstens andra Klubb Uffe-kväll på Katalin bjöd på en kokande gryta med musik kryddad med stark sås eller Sauce Piquante som den unge fransmannen Theo Lawrence senaste album heter.

På tisdag kommer en stigande stjärna från Frankrike till Klubb Uffe och Katalin. Theo Lawrence beskrivs som en artist med jordig okomplicerad pop som har djupa rötter i den amerikanska myllan.

Årets vinnare av The International Young Talent Competition har utsetts i samband med den 17:e upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival.

Recension: Den tredje och sista dagen för årets gitarrfestival dedikerades till unga talanger från olika länder.