Skriv ut denna sida
Sweet Emma and The Mood Swingers (Foto: Morgan Jansson) Sweet Emma and The Mood Swingers (Foto: Morgan Jansson)

Recension: Sweet Emma and The Mood Swingers på Kulturoasen

2014-09-29 - 03:20

När jag ser mig omkring i lokalen ser jag stora leenden på publikens läppar, jag ser händer som klappar i takt och fötter som stampar. Jag tänker att det är nog fler än jag som bara efter fem minuter glömt bort att klockan bara är 14.00 och att det är söndag.

 

Det är en tidsresa vi bjuds på, både musikaliskt och visuellt, när detta sjumannaband från Uppsala äntrar scenen på Kulturoasen i Hågaby. Musiken som spelas är en blandning av Boogie Woogie, Rhythm N’ Blues och Swing, något som verkar gå hem i alla åldrar när det levereras av Sweet Emma och hennes gäng.

 

MV8A2529-copy-2

Emma Sannervik spelar ståbas. (Foto: Morgan Jansson)

 

Sweet Emma and the Mood Swingers öppnar med en gungig låt med en doft av country som genast inbjuder till dans. Därefter lägger bandet i en högre växel och bjuder åhörarna på ett otroligt sväng i något mer än en timme. Solisterna i bandet får mycket utrymme och spelglädjen är stor. Anders Söderberg som frontar bandet sjunger med stor inlevelse och har inte sällan glimten i ögat när han framför både egenkomponerade alster och ”covers” räddade från ett svunnet årtionde.

 

MV8A2654-copy-2

Anders Söderberg frontar och står för sången. (Foto: Morgan Jansson)

 

Gästandes i blåssektionen för dagen var Marcus Alm på trumpet som tillsammans med Olle Thunström (saxofon) lyfte intensiteten i såväl solon som svar mellan Anders Söderbergs sång och munspel. Vi bjöds även på gitarrsolon som rörde sig i gränslandet mellan jazz och blues, framförda med stilkänsla av Magnus Ottner som med sin ”jazzburk” på magen fängslade den brokiga skaran åhörare på Kulturoasen.

 

MV8A2634-copy-2

Olle Thunström gästspelade på saxofon. (Foto: Morgan Jansson)

 

Det sväng som kännetecknar dagens spelning kan till stor del tillskrivas det stadiga kompet i bandet. Daniel Olssons trummor och Sweet Emmas bas lägger en stabil grund för såväl de riktigt ösiga låtarna som de mer ”tassande” swinglåtarna vilka bandet blandade på ett genomtänkt vis. Karl Sjölin (piano) lärde oss även att boogie woogie spel inte är en utdöende konstform. När Karls rullande pianobas-spel inledde det extranummer publiken krävde av orkestern, visste alla att det skulle bli en fartfylld avslutning på söndagseftermiddagen.

 

MV8A2621-copy-2

Det var få som vågade bjuda upp men det fanns undantag. (Foto: Morgan Jansson)

 

För dem som hade oturen att missa denna spelning erbjuds snart en ny chans att uppleva detta ösiga Rhythm N’ Bluesgäng. Redan den 18:e oktober spelar nämligen Sweet Emma and the Mood Swingers på Katalins stora scen. Ett måste för den som gillar att röra sig till livemusik.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: De lokala körerna Vindhemskören och Vokalensemblen Uppslaget fick ihop ett pampigt jularrangemang med Anna-Lotta Larsson och Andreas Landegren i Missionskyrkan på självaste Sankt Nikolaus dag.

Recension: Många konserter är bra och en del är så bra att ord inte räcker för att beskriva upplevelsen. Eric Bibbs konsert på Katalin under torsdagskvällen var just en sådan.

Recension: Gabriel Kelley med band värmde Uppsalapubliken under ett par timmar. Med sin varma röst och innerliga och äkta musik med rötter i den amerikanska södern både vaggade och gungade han och bandet de lyckliga som tagit sig till UKK sal B. De bjöd bland annat på musik från det fantastiska självbetitlade albumet som släpptes i oktober.

Recension: På onsdag den 4 december kommer den amerikanska musikern och sverigevännen Gabriel Kelley till UKK. Han är ute på en sverigeturné med sitt nya självbetitlade album i bagaget.

Recension: "Hej kära Uppsala!" sade sångerskan och bad oss att luta oss tillbaka och njuta av värme i kylan och ljus i mörkret. Sarah Dawn Finer gjorde ett stopp på första advent på UKK med sin turné "Winter songs".

Recension: Inför ett nästan utsålt konserthus sjöng och spelade Jakob Hellman uppbackad av fyra musiker. En nästan lite hyperaktiv Hellman underhöll också med långa underfundiga mellansnack med en hel del fyndig humor.

Recension: Alla har vi ett förhållande till Björn Ulvaeus och Benny Anderssons musik. Frågan är vad den sista föreställningen innan uppehållet innehåller? Det syns att hela gänget på scenen drar på lite extra energi. Det känns bättre att gå på ledighet då.

Den skicklige Hammondspelaren och tillika Uppsalabon Andreas Hellkvist har nyligen släppt sitt andra album i eget namn. Mycket har hänt i Andreas liv och hans personliga utveckling under de tre år som passerat sedan albumet Finally! Inte minst har Island kommit att betyda mycket för Andreas.

Recension: Både Among Lynx, med rötterna i Uppsala, och Lisa Lystam Family Band har under hösten släppt nya album. På lördag den 16 november kommer båda banden att sätta Katalin i gungning. Efter att ha lyssnat på deras nya skivor så höjs mina förväntnigar. Båda utgivningarna håller en genomgående hög standard. Dessutom är båda banden sådana som ska upplevas live.

Recension: Säsongens sista Klubb Uffe spelning på Katalin bjöd på massor av musik och fina röster. Mikaela Finne med rötterna i finska Österbotten inledde kvällen innan huvudakten Mipso från North Carolina. Det blev verkligen en helkväll och den relativt stora skara som tagit sig ut i november-rusket var mycket entusiastisk.