Skriv ut denna sida
Superfenomen till Uppsala Gitarrfestival. (Foto: Morgan Jansson, arkivbild) Superfenomen till Uppsala Gitarrfestival. (Foto: Morgan Jansson, arkivbild)

Superfenomen till Uppsala Gitarrfestival

2014-06-17 - 09:58

Den unge (17 år) sydkoreanske fingerstylegitarristen Sungha Jung är ett fenomen, nära en miljard har sett hans musikvideor på Youtube, nu kommer han till Uppsala Gitarrfestival.

 

Hans berömmelse har exploderat på YouTube där ofattbara närmare en miljard personer besökt hans kanal och sett hans musikvideor! Nu kommer han till Uppsala Internationella Gitarrfestival för en konsert tillsammans med den unga svenska fingerspelsgitarristen Gabriella Quevedo, också hon med en jättepublik på YouTube.

 

Michael Jackson, Nirvana, Beatles, Guns N' Roses, Abba. Det är bara några av de artister vars musik fått en helt ny aura med hjälp av den sjuttonårige Sungha Jungs arrangemang. Dessutom tolkar han på sitt karaktäristiska vis klassiska kompositörer som Ravel, Bach och landsmannen Yiruma som nått en världspublik med sin meditativa och melodiska musik. Sungha Jung har fått en mängd utmärkelser och ses av många som en av världens främsta gitarrister.

 

Med sitt virtuosa fingerspel tog Gabriella Quevedo för två år sedan hem segern i tävlingen unga förmågor vid Uppsala Internationella Gitarrfestival. Hon hade några år tidigare hittat en video med Sungha Jung och kände omedelbart att det var hennes musik. Därmed tog livet plötsligt en annan riktning för den unga svenska talangen som nu själv en av de allra främsta fingerspelsgitarristerna. Sungha Jung och Gabriella Quevedo har framträtt tillsammans tidigare, bland annat vid konserter i Tyskland, som också var Gabriella Quevedos internationella debut. 

 

Bokade artister sedan tidigare till höstens festival är Anoushka Shankar, Jennifer Batten och Vicente Amigo.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: De lokala körerna Vindhemskören och Vokalensemblen Uppslaget fick ihop ett pampigt jularrangemang med Anna-Lotta Larsson och Andreas Landegren i Missionskyrkan på självaste Sankt Nikolaus dag.

Recension: Många konserter är bra och en del är så bra att ord inte räcker för att beskriva upplevelsen. Eric Bibbs konsert på Katalin under torsdagskvällen var just en sådan.

Recension: Gabriel Kelley med band värmde Uppsalapubliken under ett par timmar. Med sin varma röst och innerliga och äkta musik med rötter i den amerikanska södern både vaggade och gungade han och bandet de lyckliga som tagit sig till UKK sal B. De bjöd bland annat på musik från det fantastiska självbetitlade albumet som släpptes i oktober.

Recension: På onsdag den 4 december kommer den amerikanska musikern och sverigevännen Gabriel Kelley till UKK. Han är ute på en sverigeturné med sitt nya självbetitlade album i bagaget.

Recension: "Hej kära Uppsala!" sade sångerskan och bad oss att luta oss tillbaka och njuta av värme i kylan och ljus i mörkret. Sarah Dawn Finer gjorde ett stopp på första advent på UKK med sin turné "Winter songs".

Recension: Inför ett nästan utsålt konserthus sjöng och spelade Jakob Hellman uppbackad av fyra musiker. En nästan lite hyperaktiv Hellman underhöll också med långa underfundiga mellansnack med en hel del fyndig humor.

Recension: Alla har vi ett förhållande till Björn Ulvaeus och Benny Anderssons musik. Frågan är vad den sista föreställningen innan uppehållet innehåller? Det syns att hela gänget på scenen drar på lite extra energi. Det känns bättre att gå på ledighet då.

Den skicklige Hammondspelaren och tillika Uppsalabon Andreas Hellkvist har nyligen släppt sitt andra album i eget namn. Mycket har hänt i Andreas liv och hans personliga utveckling under de tre år som passerat sedan albumet Finally! Inte minst har Island kommit att betyda mycket för Andreas.

Recension: Både Among Lynx, med rötterna i Uppsala, och Lisa Lystam Family Band har under hösten släppt nya album. På lördag den 16 november kommer båda banden att sätta Katalin i gungning. Efter att ha lyssnat på deras nya skivor så höjs mina förväntnigar. Båda utgivningarna håller en genomgående hög standard. Dessutom är båda banden sådana som ska upplevas live.

Recension: Säsongens sista Klubb Uffe spelning på Katalin bjöd på massor av musik och fina röster. Mikaela Finne med rötterna i finska Österbotten inledde kvällen innan huvudakten Mipso från North Carolina. Det blev verkligen en helkväll och den relativt stora skara som tagit sig ut i november-rusket var mycket entusiastisk.