Skriv ut denna sida
Superfenomen till Uppsala Gitarrfestival. (Foto: Morgan Jansson, arkivbild) Superfenomen till Uppsala Gitarrfestival. (Foto: Morgan Jansson, arkivbild)

Superfenomen till Uppsala Gitarrfestival

2014-06-17 - 09:58

Den unge (17 år) sydkoreanske fingerstylegitarristen Sungha Jung är ett fenomen, nära en miljard har sett hans musikvideor på Youtube, nu kommer han till Uppsala Gitarrfestival.

 

Hans berömmelse har exploderat på YouTube där ofattbara närmare en miljard personer besökt hans kanal och sett hans musikvideor! Nu kommer han till Uppsala Internationella Gitarrfestival för en konsert tillsammans med den unga svenska fingerspelsgitarristen Gabriella Quevedo, också hon med en jättepublik på YouTube.

 

Michael Jackson, Nirvana, Beatles, Guns N' Roses, Abba. Det är bara några av de artister vars musik fått en helt ny aura med hjälp av den sjuttonårige Sungha Jungs arrangemang. Dessutom tolkar han på sitt karaktäristiska vis klassiska kompositörer som Ravel, Bach och landsmannen Yiruma som nått en världspublik med sin meditativa och melodiska musik. Sungha Jung har fått en mängd utmärkelser och ses av många som en av världens främsta gitarrister.

 

Med sitt virtuosa fingerspel tog Gabriella Quevedo för två år sedan hem segern i tävlingen unga förmågor vid Uppsala Internationella Gitarrfestival. Hon hade några år tidigare hittat en video med Sungha Jung och kände omedelbart att det var hennes musik. Därmed tog livet plötsligt en annan riktning för den unga svenska talangen som nu själv en av de allra främsta fingerspelsgitarristerna. Sungha Jung och Gabriella Quevedo har framträtt tillsammans tidigare, bland annat vid konserter i Tyskland, som också var Gabriella Quevedos internationella debut. 

 

Bokade artister sedan tidigare till höstens festival är Anoushka Shankar, Jennifer Batten och Vicente Amigo.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Himlen hade öppnat sig när Sirius mötte IFK Norrköping på Studenternas IP under söndagseftermiddagen. Tunga moln låg kvar över Uppsala, men till Amanda Ginsburgs spelning i Parksnäckan hade regnet tillfälligt upphört. Den publik som trotsat vädret och tagit sig till Parksnäckan fick 80 mycket trevliga minuter jazz och visa.

Recension: Efter flera regnskurar under dagen kom solen och energin fram denna fredagskväll med Sarah Dawn Finer på Parksnäckan.

Recension: Ylva Eriksson och Hanna Enlöf som tillsammans är Good Harvest fyllde Öregrund kyrka, på fredagskvällen. Det gjorde de inte bara med sin välljudande musik utan också med publik.

Recension: Med värme och energi förtrollade systrarna Megan och Rebecca Lovell i Larkin Poe Parksnäckans publik. Deras sätt att blanda upp blues med modernare tongångar ger dem en originalitet och deras publikkontakt är i en klass för sig.

På reggaefestivalens andra dag började programmet med yoga klockan två på eftermiddagen och avslutades med Alpha Blondy efter midnatt. Själv kom jag till festivalområdet vid Fyrishov strax innan klockan fem. Redan vid entrén stod det klart att det var avsevärt många fler som sökt sig dit än vid motsvarande tid dagen innan.

Uppsala reggaefestival är vid det här laget en institution i Uppsalas musik- och kulturliv. Festivalen har under åren ambulerat mellan ganska många platser. I år var man tillbaka på rätt centrala och lättillgängliga Fyrishov, där det en gång ska ha börjat. Själv har jag trots många år i staden och ett stort musikintresse aldrig besökt festivalen tidigare.

Inför Robert Wells kommande spelningar med den legendariske munspelaren Charlie McCoy samt Rhapsody in Rocks 30 års jubileum hade Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus en liten pratstund med honom.

Recension: Det är fyra år sedan Ulf Lundell gav vad han påstod var en avskedsföreställning. Han skulle aldrig mer spela live. Under fredagskvällen stod han ändå där på scenen i Furuviksparken och avverkade den femte av sommarens 17 konserter. Det finns all anledning att glädja sig åt att han ändrade sig, även om jag får beklaga att han valde bort Uppsala denna gång.

Recension: Trots att de två artisterna Mauro Scocco och Tomas Andersson Wij uppträdde med samma koncept i Parksnäckan för tre år sedan fyllde de två populära herrarna Parksnäckan igen. En entusiastisk publik välkomnade dem i den mycket fina sommarkvällen.

Recension: Gyllene Tider fyllde den vackra Botaniska trädgården med publik och med sin musik. Efter 40 år tog de som band avsked av Uppsalapubliken med en kavalkad av hits. Vi fick se ett tajt och taggat band som inte alls känns trötta, tvärtom så sprudlar det av energi om dem.