Skriv ut denna sida
Aktuella uppsalagruppen LöstFolk uppträder på Flustret. (Foto: Peter Bohlin) Aktuella uppsalagruppen LöstFolk uppträder på Flustret. (Foto: Peter Bohlin)

Aktuella LöstFolk på Flustret ikväll

2013-11-22 - 00:00

LöstFolk är dubbelt aktuella med sin EP Höstfolk som släpptes den 11 november och med liveframträdande ikväll den 22 november på Flustret. I samarbete med Uppsala Danscenter har Flustret planerat fredagskvällens After Work med flera stand up artister som t ex Al Pitcher. Därefter får LöstFolk spela live för Uppsalapubliken.

 

- Vi blev tillfrågade av Carlos Lopez, på Uppsala Danscenter. Han har hjälpt oss mycket med utrustning vid inspelning av video. Det känns juste att betala tillbaka med den här spelningen, säger Robin. Det ska bli skitkul att möta publiken!

 

Stoppa renoveringen i Gränby

Killarna i LöstFolk har hållit på med musik länge, men inte som grupp. Trion består av tre helt vanliga pappor, som jobbar och studerar; en är undersköterska, en är arkivarie, och en är lärarstuderande. Gruppen består av Robin "Djoon" Seyfi , Tobias "Format" Assiego och Ramón "Moncho" Monserrat. LöstFolks musik tilltalar många, från olika åldersgrupper, från barn till pensionärer. De tycker alla tre att budskapet är viktigt.

- Det märkte vi när vi gjorde videon till "Stoppa renoveringen i Gränby." Vi lockade ett helt kvarter att vara med i vår video och visa vad de tyckte om saltade hyror. Hyresgästföreningen har fått se vissa effekter av musiken. Vi gör det vi vill och att vi har kul när vi gör det, säger Format.

 

Vi har ett ansvar som musiker

Konstnärssjälen Robin hade länge velat bygga upp en trio. Hans bakgrund är inom musik som barn och rap som tonåring. Sedan utvecklades han vidare via körsång i Afrokören där han utmanades av stämsång, solos och turnéer. Grunderna i sång hos Format och Ramón var något att bygga vidare på, tyckte Robin.

- Språk är kläder till känslor och tankar. Vi har ett ansvar som musiker, både med text och musik. Vi behöver vara ärliga i studion och på scen, så att det blir kvalitet, förklarar Robin.

 

En självklarhet att rappa på svenska

Format håller med om att det är viktigt att kommunicera. Han gillar inte orättvisa så han vill kunna påverka. Hans texter har ett djup och de tar tid att skriva.

- När jag började rappa på svenska på 90-talet då blev jag kritiserad för det. Nu är det snarare en självklarhet att man rappar på svenska. Det är mera inne med engagerande texter med något budskap, precis som på våra två EP som vi har lyckats få ut inom ett år, säger Format och fortsätter, vi har jobbat med olika producenter i olika studios och mastrat på ett annat ställe. Det är bra att varje producent får göra sitt avtryck.

 

Nyfikna på vad folk tycker om låtarna

Ramón har varit inne i ett flöde sedan den relativt nya gruppen bildades. Han säger att de är nyfikna på vad folk tycker om låtarna på nya EP:n då den är mer inriktad åt hiphop, jämfört med förra EP:n som var mer åt reggae.

- Vi får nog hålla på ett tag till innan vi är etablerade. Än så länge är jag nog mest Dani Ms bror, ler Ramón. Men det klart vi hjälper varandra, brorsan och jag. Jag har mycket att tacka Cissi Elvander för också, min svensklärare på GUC. Hon var viktig för hon var stenhård, så att jag kunde få högsta betyg till slut. Min pappa, Simon Monserrat, pushade mig att spela på afrikanska trummor, vilket jag har nytta av idag. Det gör det hela enklare med rytmer och att hitta refränger som passar, fortsätter Ramón.

 

Ibland bubblar det upp saker

Låtarna påHöstFolk rör sig från utekvällar på Sten Sture, till politiska budskap och mer chilla rytmer. Titeln HöstFolk kom de på i bilen till Västerviks karneval.

- Vi snackar alltid mycket. Ibland bubblar det upp saker. Det rimmar med LöstFolk. Vi satte lite press på oss att leverera under stress, lite morot och piska, säger de nästan unisont. När vi gör musik, spelar vi in små ljudmemos som vi delar för att se vad de andra tycker. Nu har vi släppt reggae och hiphop. Framöver blir det latino, samba och influenser från hela världen. Det ska bli grymt kul att spela på fredag!

 

Hoppas vi ses då! Hälsar LöstFolk.

 

Eva Cederholm
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Tisdag 29 september är Rootsy och Klubb Uffe tillbaka på Katalin. Först ut är skivaktuelle Our Man In The Field, artistnamnet för den brittiske låtskrivaren Alexander Ellis som gör sin första Skandinavienturné.

Recension: Markus Berjlund hade på lördagskvällen en kraftigt försenad releasefest för sitt utmärkta album ”Om allting går åt helvete så ska du inte följa med” som släpptes redan i april och recenserades här på Uppsalanyheter.

Recension: På fredag 4 september släpper Uppsala-bördiga Leyli Afsahi sin debutsingel Darkest before daylight.

Recension: Långbacka/Bådagård, alltså Maja Långbacka och Matilda Bådagård har släppt sitt andra album som de kallar Every little whisper turns into a roar.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.