Skriv ut denna sida
Emilia Amper (Foto: Henrik Peel) Emilia Amper (Foto: Henrik Peel)

Oktoberstämman, en av årets höjdpunkter

2013-10-23 - 12:45

På lördag går oktoberstämman av stapeln på Uppsala Konsert & Kongress, det är en av årets höjpunkter med spelmän från när och fjärran.

 

Lördag 26 oktober intas konserthuset av spelmän från när och fjärran, unga och äldre, nybörjare och erfarna, amatörer, professionella, solister, ensembler, sångare, dansare och alla de som bara älskar att få vara med, att få lyssna, uppleva och vara en del av musikfesten.

 

Oktoberstämman tjuvstartar dock redan på fredag kväll 25 oktober på V-Dala med bland annat buskspel, dans och serveringar.

 

Stämman blåses in, lördag klockan 13,00 på kohorn av riksspelmannen Peo Österholm och sedan vidtar allspel och spelmanslag. Samtidigt startar sillunchen med snapsvisor, en tämligen ny tradition som snabbt rotat sig och blivit ett måste för många stämmobesökare. 

 

Eric Sahlström Institutet och KMH Folk bildar tillsammans ett koncentrat av det unga folkmusik- och danssverige. Oktoberstämman uppmärksammar detta i en stor manifestation av dessa två institutioner.

Under titeln ”All we really wanna do” samlas Ditte Andersson, Cajsa Ekstav, Sonia Sahlström, Magnus Holmström, David Eriksson, Tomas ”Limpan” Lindberg, Michael Näslund, Håkan Larsson och Mats Andersson på UKK:s stora scen för att leva ut sina rock- och poplustar.

 

En av de klarast lysande stjärnorna på folkmusikhimlen är Emilia Amper. På Oktoberstämman får vi uppleva en unik konsert med Emilia Amper (nyckelharpa, sång och komposition) tillsammans med bland andra Maria Kalaniemi (dragspel), Johan Hedin (nyckelharpa), Burcu Ada (sång), Olle Linder (gitarr och slagverk) och musiker ur Trondheimssolistene.

 

Kvällen fortsätter med Lyhörd dans till skickliga solister, minikonserter i uppländsk tradition, visstuga och dans till namnkunniga spelmanslag, stämman avslutas med Folk All In Band - ett stort röjigt band som spelar traditionella låtar i storslagna arrangemang.

 

Plats: Uppsala Konsert & Kongress. Tid: 13,00-01,00

 

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.

Recension: Under tisdagen var det terminspremiär för Klubb Uffe, tisdagsklubben där Katalin i samarbete med eldsjälarna på Rootsy Music presenterar begåvade men mindre namnkunniga artister inom den spretiga genren Americana.