Skriv ut denna sida
Finalisterna i Unga talanger. (Foto: Bob Rose) Finalisterna i Unga talanger. (Foto: Bob Rose)

Gitarrstjärnor briljerade vid tävlingen Unga förmågor

2013-10-14 - 00:24

Vid den just avslutade gitarrfestivalen i Uppsala visade framtidens stjärnor upp sig i tävlingen Unga förmågor. Alla fyra finalisterna briljerade men den internationella juryn var ändå tvungen att utse en vinnare, som blev Jonatan Bougt. 

 

Han tog hem segern med ”sin naturliga musikalitet, professionalism, koncentrerade scennärvaro och tekniska briljans”.

 

Nittonårige Jonatan Bougt från Högdalen i Stockholm har gått Södra Latins Yrkesmusikerlinje och nyligen påbörjat sin vidareutbildning på klassisk gitarr vid Royal College of Music i London. Vid gårdagens stora festivalmiddag fick Jonatan ta emot diplom och första pris som bestod av en Ibanez Premium elgitarr och en Ibanez Jemini distpedal designad av Steve Vai. Värde 10 000 kronor.

 

Ett särskilt omnämnande av juryn fick också singer-songwritern Madeleine Eliasson för sina ”personliga låtar och en självklar kommunikation med publiken”. Hon belönades med diplom och presentlåda med gitarrtillbehör. De övriga finalisterna var amerikanska Sarah Longfield, USA, och Rasmus Vamos Fecher, Sverige.

 

Tävlingen Unga Förmågor uppmuntrar och synliggör den nya generationens gitarrister oavsett i vilken genre de är verksamma. Under flera års tid har Uppsala Internationella Gitarrfestival bjudit in gitarrister upp till 25 år att skicka in sina tävlingsbidrag. En internationell jury utser vinnaren.

 

Årets tioårsjubilerande Uppsala Internationella Gitarrfestival blev en stor konstnärlig framgång och slog alla tidigare publikrekord. Uppsala Internationella Gitarrfestival har vuxit till en av världens mest inflytelserika festivaler med gitarrmusiken i centrum. Årets upplaga är den tionde i ordningen och bjuder på artister av högsta internationella klass.

 

Gitarren är världens populäraste instrument och festivalen är Nordens främsta samlingsplats för gitarrmusikälskare och professionella gitarrutövare.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mycket av Kulturnattens evenemang var digitalt, men för de som ville ta en nostalgitripp live med E-TYPE var Parksnäckan kvällens riktiga höjdare.

Vi sitter på parkbänkar längs Fyrisån i början av augusti för att Joakim Palm ska kunna presentera sig själv, sin musik och sitt album "Don't stop trying" som släpptes den 24 juli 2021.

Monsi y su salsa, släppte den 25 juni "Salsa choke na ma", featuring Joys & Papa Dee.

Kent Wennman och hans Rockabilly Quartet släppte nyligen en ny skiva med Elvislåtar som "the king" framförde live 1954-1955.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.