Skriv ut denna sida
Rockstjärnan Steve Vai inviger Gitarrfestivalen. (Foto: Pressbild) Rockstjärnan Steve Vai inviger Gitarrfestivalen. (Foto: Pressbild)

Världsgitarrister till Uppsala - fem dagar kvar

2013-10-03 - 16:21

Om fem dagar, närmare bestämt tisdag den 8:e oktober öppnar Uppsala Internationella Gitarrfestival och det är idel världsnamn som kommer att uppträda på UKK under veckan.

 

Festivalen invigs av Sveriges Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth på tisdag klockan 19,00. Freak Kitchen och Steve Vai spelar. Redan på dagen startar man med en utställningsinvigning av Gitarrutställningen 13,30 på sal D.

 

Sedan kan vi se fram emot en makalös vecka med workshops, utställningar och föreläsningar. Men det som många kanske ser fram emot mest av allt är koncerterna med alla världsartister. Steve Vai, Michael Nyman, David Russell, Pepe Romero, Yamandu Costa, Tuck & Patti. Rockstjärnan och kompositören Steve Vai med band inviger.

 

Kompositören och  pianisten Michael Nyman har skrivit ett nytt verk för gitarr som uruppförs av världsgitarristen David Russell. Nyman är vida känd för sin suggestiva minimalism och har skrivit musik till filmer som Jane Campions ”Pianot” och en rad filmer  av den innovative filmskaparen Peter Greenaway. Dessutom hyllar svenska musiker hans musik med arrangemang för gitarr och orkester under ledning av Hans Ek. Medverkar gör bl a Mats Bergström,Jeanette Köhn och Modern Fantazias. Michael Nyman medverkar på piano.

 

Legendariska Pepe Romero spelar Rodrigos Concierto de Aranjuez och Joaquin Rodrigos dotter Cecilia Rodrigo, håller ett exklusivt föredrag om sin far: " All about my father".

 

Bland svenska artister kommer  Georg ”Jojje” Wadenius och Janne Schaffer två av Sveriges mest kända och framstående gitarrister att medverka.

 

Andra stora namn är Tuck & Patti från USA, gitarrfenomenet Yamandu Costa från Brasilien och Argentinas stora folkmusiker Juan Falú.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mycket av Kulturnattens evenemang var digitalt, men för de som ville ta en nostalgitripp live med E-TYPE var Parksnäckan kvällens riktiga höjdare.

Vi sitter på parkbänkar längs Fyrisån i början av augusti för att Joakim Palm ska kunna presentera sig själv, sin musik och sitt album "Don't stop trying" som släpptes den 24 juli 2021.

Monsi y su salsa, släppte den 25 juni "Salsa choke na ma", featuring Joys & Papa Dee.

Kent Wennman och hans Rockabilly Quartet släppte nyligen en ny skiva med Elvislåtar som "the king" framförde live 1954-1955.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.