Skriv ut denna sida
French Films rockade loss på Katalin. (Foto: Morgan Jansson) French Films rockade loss på Katalin. (Foto: Morgan Jansson)

French Films, ösig garagerock på Katalin

2013-09-22 - 00:05

Finska rockbandet Frensh Films rockade loss på Katalin på lördagskvällen, hela framträdandet var som att flyttas till ett sunkigt garage någonstans i London.

 

De fem ungdomarna från Finland ödslade inte särskilt mycket på att försöka flirta med publiken genom att slänga ur sig några klyschor. Här var det fullt ös från det att man steg in på scenen tills man gick därifrån femton låtar senare.

Gruppen som har det franskklingande namnet består av fem musiker bestående av keyboard, trummis, basist och två gitarrister som också är bandets sångare.

 

IMG 2264-copy-2
French Films från Helsingfors på Katalin. (Foto: Morgan Jansson)

 

Ett hundratal personer hade tagit sig till Katalin för att höra inledningsnumret White Orchid följas upp av "we are the French Films" och sen påt igen med Take you with me, grabbarna kör med sina tunga gitarriff rakt igenom hela konserten och dom är riktigt samspelta. Fast de flesta låtarna låter lika för det otränade örat, jag kan inte låta bli att tänka på U2 eller en modern variant av the Beatles.

 

Allt fler fyller på framme vid scenen och Escape in the afternoon är en av kvällens höjdpunkter, tillika längsta låt. Precis när jag slås av hur korta låtarna är slår man till med Long Lost Children som är kortare än två minuter.

 

De flesta låtarna som framfördes denna kväll kommer från nya albumet "White Orchild" en platta som kan vara värd att investera i, helt klart. Bandet är väldigt samspelta och har ett eget sound med två leadsingers som kompletterar varandra bra. Kvällens bästa låt utan tvekan är You dont know, men som jag nämt tidigare flera låtar är alldeles för korta för att man skall hinna njuta av dom fullt ut.

 

IMG 2257-copy-2
French Films överraskade på UNs skribent. (Foto: Morgan Jansson)

 

Man spelade endast ett extranummer, precis som de flesta andra låtar kom den från nya plattan, "Where we come from". Som sagt, man ödslade inte så mycket tid på snack, jag sammanfattar här allt som sades under konserten: "we are the French Films" - "how are you doing?" - "Tack, vi pratar lite svenska också" och slutligen "how is it going everybody" ja, det var väl en snabb sammanfattning av mellansnacket.

 

Sammanfattningsvis var bandet betydligt bättre än vad jag trodde när jag kom till Katalin, man var väldigt samspelade med kompetenta musiker som bara spelade egenskrivet material. Dock är det en gåta för mig varför man skriver låter som bara är runt två minuter långa. Ljudet var klart och fint, sångarna sjöng relativt tydligt och bandet borde vara mogna för betydligt större uppgifter än att spela på en 60-kronors konsert på Katalin.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Gyllene Tider fyllde den vackra Botaniska trädgården med publik och med sin musik. Efter 40 år tog de som band avsked av Uppsalapubliken med en kavalkad av hits. Vi fick se ett tajt och taggat band som inte alls känns trötta, tvärtom så sprudlar det av energi om dem.

På lördag är det sommaravslutning på Katalin i Uppsala. Innan semesteruppehållet gästar Uppsalas egen hammondmästare Andreas Hellkvist med musiker för en spelning.

Recension: Jag förvånar mig faktiskt lite själv med att verkligen gilla David Ritschards nyligen släppta album Brobrännaren.

Recension: Amythyst Kiah från Johnson City, Tennesse uppträdde på Klubb Uffe, Katalin på tisdagskvällen. Genom hennes själfyllda sångstämma känner man de musikaliska rötterna tydligt, men dessutom får vi många väldigt informativa, detaljerade och långa mellansnack. De bakgrunder hon ger till låtarna gör att man lyssnar mer på texterna och får en större förståelse.

Recension: För fyra år sedan började Lina Eriksson ett enmansprojekt som sedan utvecklade sig till bandet Lina and The Band of Baroda.

Recension: "That little Ol' band from Texas", som ZZ Top kallar sig själva drog en stor publik på runt 8,000 personer till Botaniska Trädgården. Visserligen överträffade de mina förväntningar, men med en 50-årig lång och gemensam karriär så borde de tre herrarna Gibbons, Hill och Beard kunna prestera mycket bättre. Även vädret gav perfekta förutsättningar.

Recension: Stockholm Jazz Orchestra spelar sviten Nature Spirits av jazzpianisten och kompositören Peter Knudsen.

Jazztrion "Trio Con Trast" vann första pris när Imagine Swedens riksfinal avgjordes i Gävle på lördagen. Trion får nu representera Sverige i den internationella finalen under 2020.

Det är troligen inte många i vårt avlånga land som kan ha undgått "askunge-sagan" om Doug Seegers. Med det nya albumet "A story I got to tell" skriver han ett nytt kapitel i sin livs-roman.

Review: Tuesday night the Louisiana born artist, Rod Melancon visited Uppsala and Katalin for the second time. We got to enjoy an explosive but also very dynamic and variated show.