Skriv ut denna sida
French Films rockade loss på Katalin. (Foto: Morgan Jansson) French Films rockade loss på Katalin. (Foto: Morgan Jansson)

French Films, ösig garagerock på Katalin

2013-09-22 - 00:05

Finska rockbandet Frensh Films rockade loss på Katalin på lördagskvällen, hela framträdandet var som att flyttas till ett sunkigt garage någonstans i London.

 

De fem ungdomarna från Finland ödslade inte särskilt mycket på att försöka flirta med publiken genom att slänga ur sig några klyschor. Här var det fullt ös från det att man steg in på scenen tills man gick därifrån femton låtar senare.

Gruppen som har det franskklingande namnet består av fem musiker bestående av keyboard, trummis, basist och två gitarrister som också är bandets sångare.

 

IMG 2264-copy-2
French Films från Helsingfors på Katalin. (Foto: Morgan Jansson)

 

Ett hundratal personer hade tagit sig till Katalin för att höra inledningsnumret White Orchid följas upp av "we are the French Films" och sen påt igen med Take you with me, grabbarna kör med sina tunga gitarriff rakt igenom hela konserten och dom är riktigt samspelta. Fast de flesta låtarna låter lika för det otränade örat, jag kan inte låta bli att tänka på U2 eller en modern variant av the Beatles.

 

Allt fler fyller på framme vid scenen och Escape in the afternoon är en av kvällens höjdpunkter, tillika längsta låt. Precis när jag slås av hur korta låtarna är slår man till med Long Lost Children som är kortare än två minuter.

 

De flesta låtarna som framfördes denna kväll kommer från nya albumet "White Orchild" en platta som kan vara värd att investera i, helt klart. Bandet är väldigt samspelta och har ett eget sound med två leadsingers som kompletterar varandra bra. Kvällens bästa låt utan tvekan är You dont know, men som jag nämt tidigare flera låtar är alldeles för korta för att man skall hinna njuta av dom fullt ut.

 

IMG 2257-copy-2
French Films överraskade på UNs skribent. (Foto: Morgan Jansson)

 

Man spelade endast ett extranummer, precis som de flesta andra låtar kom den från nya plattan, "Where we come from". Som sagt, man ödslade inte så mycket tid på snack, jag sammanfattar här allt som sades under konserten: "we are the French Films" - "how are you doing?" - "Tack, vi pratar lite svenska också" och slutligen "how is it going everybody" ja, det var väl en snabb sammanfattning av mellansnacket.

 

Sammanfattningsvis var bandet betydligt bättre än vad jag trodde när jag kom till Katalin, man var väldigt samspelade med kompetenta musiker som bara spelade egenskrivet material. Dock är det en gåta för mig varför man skriver låter som bara är runt två minuter långa. Ljudet var klart och fint, sångarna sjöng relativt tydligt och bandet borde vara mogna för betydligt större uppgifter än att spela på en 60-kronors konsert på Katalin.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: På lördagskvällen fick Uppsala och UKK besök av Woodstock när en rad mer eller mindre kända artister hyllade 50-års jubileet av den stora Woodstock-festivalen.

Recension: På torsdagskvällen landade Robert Wells och hans stora produktion Rhapsody in Rock på Fyrishov. En stor publik bjöds på mycket underhållande musik av olika kategorier.

Under den gångna helgen genomfördes den 15:e upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival, Uppsalanyheters fotograf Morgan Jansson delar här med sig av sina bilder från festivalen - del 3.

Simon Monserrat har fått ihop ett professionellt gäng musiker till detta samarbete. Jag har fått lyssna på albumets första låt: La Clave Cubana. Den är sprängfylld av glädje och värme som passar till höstens många färger och salsakvällar. I ett sammanhang jag hörde den var på Zumbakryssningen i september, men då var låten inte släppt och folk frågade var den gick att ladda ned. Det är ett gott tecken!

Under den gångna helgen genomfördes den 15:e upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival, Uppsalanyheters fotograf Morgan Jansson delar här med sig av sina bilder från festivalen - del 2.

Under den gångna helgen genomfördes den 15:e upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival, Uppsalanyheters fotograf Morgan Jansson delar här med sig av sina bilder från festivalen - del 1.

Recension: "Vi trubadurer håller alltid på lite för länge" säger Ola Magnell mot slutet av konserten. Från publiken hörs spridda protester mot denna utsaga. Berättigade protester, då den 73-årige Magnell och hans medmusikant Jonatan Stenson väl fyller de totalt två timmar de står på scenen.

Recension: Jesper Lindell med band besökte Rootsy Musics Klubb Uffe på Katalin på tisdagskvällen. Deras härliga blandning av soul och americana skulle ha kunnat komma från Muscle Shoals, Alabama, men Jesper Lindell kommer från Ludvika.

Recension: Det blev ett mäktigt framförande av David Bowies musik, men även musik som påverkat Bowie, när cirka 60 personer fyllde UKK:s scen. På lördagskvällen spelade nämligen Västerås Sinfonietta under ledning av arrangören och dirigenten Hans Ek på Uppsala Konsert & Kongress.

Sångaren och låtskrivaren Ola Magnell debuterade 1974 och har sedan dess släppt 12 fullängdsalbum och gett oräkneliga konserter. Fredagen den 11 oktober står han och vapendragaren Jonatan Stenson på Katalins scen. Med anledning av denna spelning passade Uppsalanyheter på att få en liten pratstund med Magnell över telefon.