Skriv ut denna sida
Utställningen Titanic The Exhibition förlängs. (Foto/källa: Claes-Göran Wetterholms arkiv) Utställningen Titanic The Exhibition förlängs. (Foto/källa: Claes-Göran Wetterholms arkiv)

Titanic ligger kvar i Uppsala efter besökssuccé

2019-07-31 - 13:06

Värlsdutställningen "Titanic The Exhibition" har haft besökssuccé och förlänger nu utställningen på Fyrishov med en vecka till den 1 september.

 

Planen var att världsutställningen skulle exponeras för allmänheten på Fyrishov till den 25 augusti 2019. Men mottagandet och intresset för det sjunkna fartyget, dom specialbyggda interiörerna och dom gripande livsödena har varit stort. Därför förlängs utställningsperioden med en vecka till den 1 september.

 

Under den gångna helgen passerades gränsen om 30 000 gäster, uppger Nordic Exhibitions & Events AB i ett pressmeddelande. Arrangörerna väntar att nå upp till en besöksvolym på 60 000 gäster i Uppsala.

 

- Vi hade en tilltro att Uppsala, med sitt stora upptagningsområde, skulle locka stora besöksvolymer. Efterfrågan på biljetter har dom senaste veckorna varit fantastiskt, till den grad att vi haft fullbokat i flera dagar. Därför känns det bra att tillsammans med Destination Uppsala skapat förutsättningar för att förlänga öppetperioden ytterligare en vecka in i september, säger Stefan Papangelis, VD Nordic Exhibitions & Events.

 

- Vi är glada över framgångarna med Titanic The Exhibition, säger Anna Lindström, chef för Möten & Evenemang Destination Uppsala. Utställningen lockar både många dagsbesökare och många långväga turister. Familjer som upplever Uppsala en eller flera dagar. Världsutställningen är en given reseanledning under hela sommaren och kompletterar vårt övriga utbud av aktiviteter på ett bra sätt.

 

Fakta om utställningen
Titanic The Exhibition tar oss tillbaka 107 år tillbaka i tiden. Utställningen har turnerat i flera storstäder som bl.a Berlin, Madrid, Kiev och Mexiko. Över 2,5 miljoner har besökt den.

Utställningen berättar, genom en individuell audioguide, oräkneliga historier om öden och hjältedåd ombord. Flera historier har svensk anknytning då Titanics färd begav sig under en tid då många svenskar utvandrade till Amerika. Detta märktes exempelvis i att svenska var det andra största språket ombord på det osänkbara 269,08 meter långa fartyget. Utställningen består av ca 200 originalföremål och flertalet återskapade interiörer i naturlig storlek.

 

Utställningsperiod och plats
17 maj – 1 september (förlängt en vecka).
Fyrishov, Uppsala

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: I helgen har kärleksdramat "Dansa Först" premiärer runt om på SF-biografer i landet, filmen är resultatet av sex års arbete från regissören Rikard Svensson och i filmen märks bland annat dansgruppen "MessAround" från Uppsala.

Kulturnämnden beslutade tisdag 24 april att fördela 520 000 kronor i stipendier till kulturarbetare och unga skrivare. Syftet är att stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom skilda kulturella områden. Stipendierna har delats ut sedan 1977 till kulturarbetare som är verksamma i kommunen.

Huld Ingvarsdóttir har sin första egna utställning på Galleri Upsala 1810. Hon har visserligen ställt ut sina tavlor tidigare men då som del i andra utställningar.

Fotografen och tidigare modellen Pattie Boyd som varit gift med George Harrison och senare även Eric Clapton ställer ut sina bilder på Uppsala Konsert & Kongress. Hennes privata bilder från livet med George Harrison och The Beatles samt Eric Clapton kan beskådas fram till och med den 18 oktober.

Uppsala kommuns Gösta Knutsson-stipendium för 2017 tilldelas Anna-Karin Nytell Oldeberg, AKO. Det beslutade kulturnämnden måndag 22 maj. Stipendiet är på 25 000 kronor.

En bok som jag länge – eller i vart fall sedan den kom ut sommaren 2016 – har varit sugen på att kasta mig över var Jonas Moströms tredje i serien om Nathalie Svensson, Midnattsflickor. Ett skäl till det var förstås att jag läst de övriga två i serien.

Jag har haft ett lite dubbelt förhållande till Elsie Johansson. Men bor man i Uppsala tillhör det allmänbildningen att förkovra sig om bygdens kulturpersonligheter. Efter mina litteraturstudier vid stadens universitet inträdde jag i de arbetandes skara och en vänlig kollega satte en och annan av Elsie Johanssons böcker i mina nävar – inte riktigt böcker på kurslitteraturlistan. En och annan gillade jag, en och annan hade jag svårare för.

Vad är verklighet och vad är illusion? Det är något som Julia tvingas fundera över när hon vaknar på sjukhuset. Där har hon hamnat sen en granne hittat henne sjuk och förvirrad i sin lägenhet. Hjärnhinneinflammation är diagnosen, men med den kommer en obehaglig minnesförlust. Det enda Julia minns är att hon följt efter någon i en labyrint av korridorer.

Det händer ibland att en gör fynd på loppisar och i second hand-affärer. För min del hittade jag en Uppsalaförfattare som jag inte tidigare hade läst i början av augusti på Myrorna i Boländerna.

Medan jag satt och vakade på ett lasarett någonstans i Sverige hade en bok hittat vägen ner i min postbox. Efter att ha läst en ganska tung bok under några tunga dagar valde jag att grabba tag i Nattens jägare, en förhoppningsvis mer lättsam fantasybok för ungdom.