Skriv ut denna sida
Filmen "Dansa Först" har premiär på SF-biografer i Sverige under helgen. (Foto Anders Hannola) Filmen "Dansa Först" har premiär på SF-biografer i Sverige under helgen. (Foto Anders Hannola)

Recension: Dansa Först - Uppsaladansare i filmen "som ingen ville se"

2018-09-01 - 12:28

I helgen har kärleksdramat "Dansa Först" premiärer runt om på SF-biografer i landet, filmen är resultatet av sex års arbete från regissören Rikard Svensson och i filmen märks bland annat dansgruppen "MessAround" från Uppsala.

 

"Dansa Först" är ett kärleksdrama som utspelar sig i Stockholm och handlar om Adam som blir förälskad i Lisa när han ser henne sjunga och dansa. De blir ett par, gifter sig och bildar familj men när vardagen kommer ägnar sig Adam allt mer tid åt sitt arbete och mindre tid åt relationen. För Lisa är dansen viktig och de två kommer allt längre från varandra tills en dag när familjen drabbas av en fruktansvärd olycka och hon hamnar i koma.

 

regissören

Regissören Rikard Svensson berättar om filmen inför torsdagens visning. (Foto: Peter Bohlin)

 

Adam hamnar i djup sorg och frustration över hur deras relation utvecklats och över rädslan att förlora henne. Han omger sig med hennes saker och kläder men misstanken väcks om att hon haft en otrohetsaffär med en annan dansare och Adam vill ta reda på vem. För att lyckas med detta tvingas han att lära sig dansa. I dansklubben träffar han charmiga Kjersti som lär honom att dansa.

 

Slutdansen DansaFörst Hannola 2E2A9472

Foto: Anders Hannola

 

Adam blir förtjust i Kjersti och glömmer för stunden sina sorger över Lisa men kämpar med sina demoner samtidigt som han dras närmare Kjersti. Adam är splittrad, trots att dansen väcker glädjen i honom måste han få veta vem den okända älskaren är för att kunna gå vidare.

 

När Lisa plötsligt vaknar upp ur komatillståndet är lättnaden stor över att hon överlevt, men paret måste ta sig ur känslan av svek och otrohet, vägen dit går via dansen och frågan är om man lyckas då det finns ytterligare en person som vill ha henne.

 

Slutdansen DansaFörst Hannola 2E2A9599

Foto: Ander Hannola

 

Huvudkaraktären Adam spelas av regissören Rikard Svensson som tidigare haft två roller i Guldbaggevinnaren "Återträffen" men även gjort flertalet koreografier på teatern. Hans debut som författare och teaterregissör gjordes 2012, samma år som arbetet med "Dansa Först" påbörjades.

 

Lisa, spelas av Anna Sise som är en välkänd teaterskådespelerska och har deltagit i flera populära tv-serier som "Äkta människor" och "Skeppsholmen" – Lisa är hennes första huvudroll i en film. Bland dansarna märks Lindy Hop-grupperna "Harlem Hot Shots" och Uppsalagruppen "MessAround" som nyligen kommit trea i amerikanska mästerskap.

 

Slutdansen DansaFörst Hannola 2E2A9744

Foto: Anders Hannola

 

Filmen som ges ut på Tri Art har alla förutsättningar att bli en succé trots att ingen till en början trodde på den, bland annat så fick man lägga ner pressvisningen den 23 juli i år för att ingen ville komma. Genom spridning på sociala medier har dock filmen fått massor av hyllningar och intresset har blivit stort efter visningar i Stockholm och Malmö.

 

Efter förfrågningar från biografer i New York, Los Angeles, Madrid, Tyskland, Köpenhamn och Trondheim har nu även SF fått upp ögonen för filmen.

 

Surprise DansaFörst Hannola 2E2A9168

Foto: Anders Hannola

 

Uppsalanyheter såg förhandsvisningen av filmen på Fyrisbiografen i Uppsala under torsdagen. Den är välregisserad och har starka karaktärer i Adam och Lisa. Med nyskriven swingblues, jazzmusik och dansare bland annat från Uppsalas Lindy Hopklubb MessAround bjuder den på knappt en och en halv timmes drama.

 

Filmen är sevärd med en stark berättelse om kamp, svek och otrohet. Den skulle dock ha mått lite bättre av att de inledande scenerna berättades lite mer utförligt då jag upplevde inledningen som lite osammanhängande fram till själva olyckan. Regissören knyter sedan ihop historien på ett utmärkt sätt och känslan av att detta skulle vara en debutfilm med begränsad budget var inget som jag tänkte på när den visades.

 

Filmen har premiärer runt om i Sverige på SF biografer i helgen, i Uppsala visas den på Royal under söndagen den 2 september klockan 13:45 samt onsdag den 5 september klockan 19:15.

 

På en betygskala till tio ger jag filmen betyget åtta, då har jag tagit hänsyn till det bakomliggande arbetet med att färdigställa filmen och hur välgjord den är trots den begränsade budgeten. Jag rekommenderar verkligen uppsalapubliken att se den.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Värlsdutställningen "Titanic The Exhibition" har haft besökssuccé och förlänger nu utställningen på Fyrishov med en vecka till den 1 september.

Kulturnämnden beslutade tisdag 24 april att fördela 520 000 kronor i stipendier till kulturarbetare och unga skrivare. Syftet är att stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom skilda kulturella områden. Stipendierna har delats ut sedan 1977 till kulturarbetare som är verksamma i kommunen.

Huld Ingvarsdóttir har sin första egna utställning på Galleri Upsala 1810. Hon har visserligen ställt ut sina tavlor tidigare men då som del i andra utställningar.

Fotografen och tidigare modellen Pattie Boyd som varit gift med George Harrison och senare även Eric Clapton ställer ut sina bilder på Uppsala Konsert & Kongress. Hennes privata bilder från livet med George Harrison och The Beatles samt Eric Clapton kan beskådas fram till och med den 18 oktober.

Uppsala kommuns Gösta Knutsson-stipendium för 2017 tilldelas Anna-Karin Nytell Oldeberg, AKO. Det beslutade kulturnämnden måndag 22 maj. Stipendiet är på 25 000 kronor.

En bok som jag länge – eller i vart fall sedan den kom ut sommaren 2016 – har varit sugen på att kasta mig över var Jonas Moströms tredje i serien om Nathalie Svensson, Midnattsflickor. Ett skäl till det var förstås att jag läst de övriga två i serien.

Jag har haft ett lite dubbelt förhållande till Elsie Johansson. Men bor man i Uppsala tillhör det allmänbildningen att förkovra sig om bygdens kulturpersonligheter. Efter mina litteraturstudier vid stadens universitet inträdde jag i de arbetandes skara och en vänlig kollega satte en och annan av Elsie Johanssons böcker i mina nävar – inte riktigt böcker på kurslitteraturlistan. En och annan gillade jag, en och annan hade jag svårare för.

Vad är verklighet och vad är illusion? Det är något som Julia tvingas fundera över när hon vaknar på sjukhuset. Där har hon hamnat sen en granne hittat henne sjuk och förvirrad i sin lägenhet. Hjärnhinneinflammation är diagnosen, men med den kommer en obehaglig minnesförlust. Det enda Julia minns är att hon följt efter någon i en labyrint av korridorer.

Det händer ibland att en gör fynd på loppisar och i second hand-affärer. För min del hittade jag en Uppsalaförfattare som jag inte tidigare hade läst i början av augusti på Myrorna i Boländerna.

Medan jag satt och vakade på ett lasarett någonstans i Sverige hade en bok hittat vägen ner i min postbox. Efter att ha läst en ganska tung bok under några tunga dagar valde jag att grabba tag i Nattens jägare, en förhoppningsvis mer lättsam fantasybok för ungdom.