Skriv ut denna sida
Dött lopp av Thomas Brylla. (Foto: Ulrika Hurtig) Dött lopp av Thomas Brylla. (Foto: Ulrika Hurtig)

Recension: Dött lopp – Uppsalaspänning i löparklubb

2016-12-18 - 03:09

Det händer ibland att en gör fynd på loppisar och i second hand-affärer. För min del hittade jag en Uppsalaförfattare som jag inte tidigare hade läst i början av augusti på Myrorna i Boländerna.

 

Jag har googlat på författaren, men jag hittar nästan ingenting om honom på nätet, bara det kortfattade Wikipedia skriver – född i Örebro, död i Uppsala, bibliotekarie, författare, familj – och en intervju av Kjell E. Genberg, publicerad i september 2009, cirka två månader innan Thomas Brylla avled. Det känns... sorgligt... Thomas Brylla har skrivit för såväl unga som äldre. Boken Dött lopp, mitt Myrorna-fynd för tio kronor, är en deckare för vuxna som Thomas Brylla gav ut 2002 på eget förlag, Bombus.

 

I centrum för boken står en löparklubb i Uppsala. Klubbens starke man Carl-Adam Agneheden är ingen trevlig person. Han känner till folks svagheter och ser till att utnyttja dem för egen vinning. Uppenbarligen får någon nog en dag och mördar honom. Utredningen sköts av polisen Staffan Öhrn som tar klubbmedlemmen, advokaten och utredaren Peter Bromander till hjälp för att lösa fallet. Det visar sig att många runt omkring klubbordföranden har hemligheter...

 

Den här boken är Thomas Bryllas tredje i serien om Staffan Öhrn och Peter Bromander. Jag köpte den mest för att jag är intresserad av lokala författare, speciellt deckarförfattare. Thomas Brylla skrev ytterligare sju böcker efter den här och ett antal före, men alla ingick säkert inte i den här serien. Sedan avled han i november 2009, alltför tidigt, i mina ögon.

 

Jag gillar Thomas Bryllas språk och hans miljöskildringar. Språket är underbart målande och har en del underfundiga vändningar som jag verkligen tycker om. Personskildringarna är också bra, men jag tycker att det är aningen för många personer i den här berättelsen - jag har svårt att hålla isär dem.

 

Dessutom hoppar handlingen i perspektiv och miljö. Skildringarna av Uppsala får mig emellertid att le, för det här är en författare som verkligen har varit på platserna han beskriver. Redan i början känner jag igen min nuvarande arbetsplats, till exempel. Vidare gillar jag hans kritik av det offentliga (läs: Uppsala kommun) - rätt besk och uppriktig, men ack så på pricken!

 

Slutomdömet blir högt. Jag ska definitivt leta efter fler böcker av Thomas Brylla, både i den här serien och i övrigt.

Ulrika Hurtig
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Värlsdutställningen "Titanic The Exhibition" har haft besökssuccé och förlänger nu utställningen på Fyrishov med en vecka till den 1 september.

Recension: I helgen har kärleksdramat "Dansa Först" premiärer runt om på SF-biografer i landet, filmen är resultatet av sex års arbete från regissören Rikard Svensson och i filmen märks bland annat dansgruppen "MessAround" från Uppsala.

Kulturnämnden beslutade tisdag 24 april att fördela 520 000 kronor i stipendier till kulturarbetare och unga skrivare. Syftet är att stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom skilda kulturella områden. Stipendierna har delats ut sedan 1977 till kulturarbetare som är verksamma i kommunen.

Huld Ingvarsdóttir har sin första egna utställning på Galleri Upsala 1810. Hon har visserligen ställt ut sina tavlor tidigare men då som del i andra utställningar.

Fotografen och tidigare modellen Pattie Boyd som varit gift med George Harrison och senare även Eric Clapton ställer ut sina bilder på Uppsala Konsert & Kongress. Hennes privata bilder från livet med George Harrison och The Beatles samt Eric Clapton kan beskådas fram till och med den 18 oktober.

Uppsala kommuns Gösta Knutsson-stipendium för 2017 tilldelas Anna-Karin Nytell Oldeberg, AKO. Det beslutade kulturnämnden måndag 22 maj. Stipendiet är på 25 000 kronor.

En bok som jag länge – eller i vart fall sedan den kom ut sommaren 2016 – har varit sugen på att kasta mig över var Jonas Moströms tredje i serien om Nathalie Svensson, Midnattsflickor. Ett skäl till det var förstås att jag läst de övriga två i serien.

Jag har haft ett lite dubbelt förhållande till Elsie Johansson. Men bor man i Uppsala tillhör det allmänbildningen att förkovra sig om bygdens kulturpersonligheter. Efter mina litteraturstudier vid stadens universitet inträdde jag i de arbetandes skara och en vänlig kollega satte en och annan av Elsie Johanssons böcker i mina nävar – inte riktigt böcker på kurslitteraturlistan. En och annan gillade jag, en och annan hade jag svårare för.

Vad är verklighet och vad är illusion? Det är något som Julia tvingas fundera över när hon vaknar på sjukhuset. Där har hon hamnat sen en granne hittat henne sjuk och förvirrad i sin lägenhet. Hjärnhinneinflammation är diagnosen, men med den kommer en obehaglig minnesförlust. Det enda Julia minns är att hon följt efter någon i en labyrint av korridorer.

Medan jag satt och vakade på ett lasarett någonstans i Sverige hade en bok hittat vägen ner i min postbox. Efter att ha läst en ganska tung bok under några tunga dagar valde jag att grabba tag i Nattens jägare, en förhoppningsvis mer lättsam fantasybok för ungdom.