Skriv ut denna sida
Omslaget till "Gloria". (Foto: Ulrika Hurtig) Omslaget till "Gloria". (Foto: Ulrika Hurtig)

Recension: Färgsprakande Gloria i fyra akter

2016-08-08 - 04:14

Kärlek och musik utlovade Åsa Hellberg i hälsningen till mig på försättsbladet av Gloria, den senaste av hennes böcker. Och nog stämde det! Eftersom det här är en genre – kärlek och feelgood – som jag normalt inte skulle välja var jag lite spänd.

Skulle det bli olidligt att läsa boken och försöka skriva någonting om den eller skulle det bli trevliga stunder i bokens sällskap..? Jag tyckte att författaren var modig som sände mig boken.

 

Handlingen i boken utspelar sig främst vid Stockholmsoperan där man ska sätta upp Bizets Carmen. Just den operan har lite av ett rykte om sig att dra åt populärhållet, att inte vara riktigt fin-opera. Men med bokens huvudperson Gloria i rollen som Carmen och hennes före detta älskare Dominic som manlig motspelare bjuds läsaren på riktig passion. Övriga inblandade i uppsättningen verkar också vara aningen fixerade vid kärlek – eller i vart fall sex.

 

Dominic gör allt för att vinna tillbaka Gloria, men hon vill inte ens se honom i ögonen. Glorias lillasyster Agnes är den färgsprakande Glorias motsats. Agnes är flygkapten och lugn och sansad. Nu ska hon skiljas efter ett långt äktenskap med Stefan och söker sin systers sällskap. Just när makarna ska förbereda huset för visning får Stefan en hjärtinfarkt på sitt arkitektkontor i Uppsala. Han tvingas åka till akuten vid Akademiska sjukhuset. Otroligt nog kommer han levande därifrån, men... han är förändrad.

 

Agnes känner sig förvirrad. Någonting som skaver är att hon vet något om Glorias bakgrund som systern själv inte känner till. Kanske är det dags att berätta det som Gloria får glimtar av i drömmen. Det blir dramatiskt – i såväl privatlivet som på operan. Gloria får nämligen anonyma brev där hon hotas till livet...

 

Faktum är att jag är fast i boken redan vid ouvertyren. Författaren har delat in boken i ouvertyr och fyra akter och det är ett riktigt snilledrag. Bitvis är Carmens och Glorias liv så lika att det är svårt att skilja dem åt. Många kroppsliga lustar får jag som läsare ta del av. Eftersom jag är så pryd rodnar jag naturligtvis och har det lite besvärligt under läsningen. Samtidigt är boken så spännande – vem väljer Glorias som ska få hennes kärlek – om hon ens väljer någon? Och vem 17 är det som vill henne illa? Som vanligt roar jag mig med att försöka lista ut det, men jag går bet!

 

Några smärre språkliga skavanker hittar jag i boken, men jag kan tänka mig att de är dialektala. Och så länge det inte är rena korrekturfel (jag hittar bara två) står jag ut. Det jag emellertid saknar är att tråden om att Uppsala är så speciellt för Dominic och Gloria inte riktigt följs upp. Men kanske i en andra del..?

 

Bokens omslag är tilltalande och ger läsaren en aning om den färgsprakande och fartfyllda Gloria. Typsnitt och papper är behagliga för ögat. Jag har tidigare läst böckerna "Sonjas sista vilja" och "Sonjas hemlighet" av författaren. Den första boken nådde medelomdöme hos mig, den andra snäppet högre. Men se Gloria, den är en riktig fullpoängare!

 

Jag är mycket glatt överraskad och jag tycker att den här boken har det mesta av allt – till och med ett litet HBTQ-tema som för ovanlighetens skull är väl invävt i historien. Annat aktuellt i boken är tiggarkvinnan utanför Glorias affär. Utan att vara en faktisk del av Glorias historia är hon lik förbaskat en nyckelperson i den här boken...

 

Här kan du läsa vad jag tyckte om:

Sonjas sista vilja

Sonjas hemlighet

 

Ulrika Hurtig
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Värlsdutställningen "Titanic The Exhibition" har haft besökssuccé och förlänger nu utställningen på Fyrishov med en vecka till den 1 september.

Recension: I helgen har kärleksdramat "Dansa Först" premiärer runt om på SF-biografer i landet, filmen är resultatet av sex års arbete från regissören Rikard Svensson och i filmen märks bland annat dansgruppen "MessAround" från Uppsala.

Kulturnämnden beslutade tisdag 24 april att fördela 520 000 kronor i stipendier till kulturarbetare och unga skrivare. Syftet är att stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom skilda kulturella områden. Stipendierna har delats ut sedan 1977 till kulturarbetare som är verksamma i kommunen.

Huld Ingvarsdóttir har sin första egna utställning på Galleri Upsala 1810. Hon har visserligen ställt ut sina tavlor tidigare men då som del i andra utställningar.

Fotografen och tidigare modellen Pattie Boyd som varit gift med George Harrison och senare även Eric Clapton ställer ut sina bilder på Uppsala Konsert & Kongress. Hennes privata bilder från livet med George Harrison och The Beatles samt Eric Clapton kan beskådas fram till och med den 18 oktober.

Uppsala kommuns Gösta Knutsson-stipendium för 2017 tilldelas Anna-Karin Nytell Oldeberg, AKO. Det beslutade kulturnämnden måndag 22 maj. Stipendiet är på 25 000 kronor.

En bok som jag länge – eller i vart fall sedan den kom ut sommaren 2016 – har varit sugen på att kasta mig över var Jonas Moströms tredje i serien om Nathalie Svensson, Midnattsflickor. Ett skäl till det var förstås att jag läst de övriga två i serien.

Jag har haft ett lite dubbelt förhållande till Elsie Johansson. Men bor man i Uppsala tillhör det allmänbildningen att förkovra sig om bygdens kulturpersonligheter. Efter mina litteraturstudier vid stadens universitet inträdde jag i de arbetandes skara och en vänlig kollega satte en och annan av Elsie Johanssons böcker i mina nävar – inte riktigt böcker på kurslitteraturlistan. En och annan gillade jag, en och annan hade jag svårare för.

Vad är verklighet och vad är illusion? Det är något som Julia tvingas fundera över när hon vaknar på sjukhuset. Där har hon hamnat sen en granne hittat henne sjuk och förvirrad i sin lägenhet. Hjärnhinneinflammation är diagnosen, men med den kommer en obehaglig minnesförlust. Det enda Julia minns är att hon följt efter någon i en labyrint av korridorer.

Det händer ibland att en gör fynd på loppisar och i second hand-affärer. För min del hittade jag en Uppsalaförfattare som jag inte tidigare hade läst i början av augusti på Myrorna i Boländerna.