Skriv ut denna sida
Linnea Arkevid, Anders Gustavsson och Jocke Gustavsson från teatersällskapet Comedy Art. (Foto: Peter Bohlin) Linnea Arkevid, Anders Gustavsson och Jocke Gustavsson från teatersällskapet Comedy Art. (Foto: Peter Bohlin)

Slottsmöte med De la Gardie på Wenngarn

2016-07-09 - 00:13

Idag lördag är det premiär för sommarteater på Wenngarns slott, det är teatersällskapet Comedy Art som bjuder på en resa i slottets 1000-åriga historia, allt under humoristiska 60 minuter.

 

Året är 1626 och det råder en del förvirring kring om det är Magnus Gabriel De la Gardie som äger Wenngarns slott eller om det är hans hustru pfalzgrevinnan Maria Eufrosyne av Pfalz. I en humoristisk föreställning där De la Gardie spelar "sten-sax-påse" med liemannen för sin överlevnad blir han smärtsamt påmind om sin situation.

 

IMG 1836

Anders Gustavsson som Magnus Gabriel De la Gardie. (Foto: Peter Bohlin) 

 

Teatersällskapet från Norrköping Comedy Art med skådespelarna Anders Gustavsson, Linnea Arkevid och Jocke Gustavsson gestaltar allt från drottningar, kungar och pottpojkar i en humoristisk berättelse som spänner över 1000 år av Wenngarns historia.

 

När föreställningen startar befinner vi oss på slottets nedre våning i Kapellet som är en av stormaktstidens bäst bevarade i norra Europa. Året är 1626, Magnus Gabriel De la Gardie som var en av Sveriges mest inflytelserika personer med domäner som omfattat nära tusen hemman var fattig som en kyrkråtta, dessförinnan var han den svensk som har ägt fler slott än någon annan.

 

IMG 1878

Kan man vinna i "Sten-Sax-Påse" mot döden? (Foto: Peter Bohlin)

 

De la Gardies glansdagar upphörde dock i samband med reduktionen. Kronan tog tillbaka De la Gardies tillgångar och han anklagades för att ha slösat med landets pengar och ställdes till svars. Venngarn var det enda slott han fick behålla efter Karl den XI:s reduktion. Men den dåvarande kungen som var hans hustru Maria Eufrosynes farbror gav slottet till henne och utfattig levde De la Gardie på sin fus tillgångar, det är här någonstans som teaterföreställningen startar.

 

IMG 1953

Jocke Gustavsson spelar dubbla karaktärer i en "galen" scen uppe i slottet. (Foto: Peter Bohlin)

 

På en timme tar Comedy Art med oss först cirka 700 år bakåt i tiden och sedan ungefär 300 år framåt i tiden. Efter fredagens förhandsvisning av föreställningen berättar Anders Gustavsson som bland annat gestaltar Magnus Gabriel De la Gardie att det är första gången han gör en teaterföreställning där man tar med sig publiken runt i flera rum. Det är ett väldigt lyckat koncept som skapar närhet mellan skådespelarna och publiken.

 

IMG 1909

Karaktärerna kunde dyka upp på de mest oväntade ställen. (Foto: Peter Bohlin)

 

Uppsalanyheter rekommenderar ett besök på Wenngarns slott, det händer alltid något där och sommarteatern är bara en av många aktiviteter värda att besöka. Premiären för "1000 år av historia på 60 minuter" sker idag lördag och spelas klockan 15:00 och 18:00. Den spelas även i morgon söndag klockan 13:00 och 17:00. Föreställningen spelas sedan varje lördag och söndag fram till den 7 augusti.

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Värlsdutställningen "Titanic The Exhibition" har haft besökssuccé och förlänger nu utställningen på Fyrishov med en vecka till den 1 september.

Recension: I helgen har kärleksdramat "Dansa Först" premiärer runt om på SF-biografer i landet, filmen är resultatet av sex års arbete från regissören Rikard Svensson och i filmen märks bland annat dansgruppen "MessAround" från Uppsala.

Kulturnämnden beslutade tisdag 24 april att fördela 520 000 kronor i stipendier till kulturarbetare och unga skrivare. Syftet är att stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom skilda kulturella områden. Stipendierna har delats ut sedan 1977 till kulturarbetare som är verksamma i kommunen.

Huld Ingvarsdóttir har sin första egna utställning på Galleri Upsala 1810. Hon har visserligen ställt ut sina tavlor tidigare men då som del i andra utställningar.

Fotografen och tidigare modellen Pattie Boyd som varit gift med George Harrison och senare även Eric Clapton ställer ut sina bilder på Uppsala Konsert & Kongress. Hennes privata bilder från livet med George Harrison och The Beatles samt Eric Clapton kan beskådas fram till och med den 18 oktober.

Uppsala kommuns Gösta Knutsson-stipendium för 2017 tilldelas Anna-Karin Nytell Oldeberg, AKO. Det beslutade kulturnämnden måndag 22 maj. Stipendiet är på 25 000 kronor.

En bok som jag länge – eller i vart fall sedan den kom ut sommaren 2016 – har varit sugen på att kasta mig över var Jonas Moströms tredje i serien om Nathalie Svensson, Midnattsflickor. Ett skäl till det var förstås att jag läst de övriga två i serien.

Jag har haft ett lite dubbelt förhållande till Elsie Johansson. Men bor man i Uppsala tillhör det allmänbildningen att förkovra sig om bygdens kulturpersonligheter. Efter mina litteraturstudier vid stadens universitet inträdde jag i de arbetandes skara och en vänlig kollega satte en och annan av Elsie Johanssons böcker i mina nävar – inte riktigt böcker på kurslitteraturlistan. En och annan gillade jag, en och annan hade jag svårare för.

Vad är verklighet och vad är illusion? Det är något som Julia tvingas fundera över när hon vaknar på sjukhuset. Där har hon hamnat sen en granne hittat henne sjuk och förvirrad i sin lägenhet. Hjärnhinneinflammation är diagnosen, men med den kommer en obehaglig minnesförlust. Det enda Julia minns är att hon följt efter någon i en labyrint av korridorer.

Det händer ibland att en gör fynd på loppisar och i second hand-affärer. För min del hittade jag en Uppsalaförfattare som jag inte tidigare hade läst i början av augusti på Myrorna i Boländerna.