Skriv ut denna sida
Vaksala församlingshem. (Foto: Peter Bohlin) Vaksala församlingshem. (Foto: Peter Bohlin)

Trygg är ingen vara - konstprojekt om renovräkningen i Gränby

2015-05-27 - 10:07

Svenska Kyrkans sommarcafé i Vaksala församling ställer i sommar ut konstprojektet "Trygg är ingen vara". En gestaltning av hyresgästers perspektiv på några av de stora obyggnationer som pågår just nu i Uppsala.

 

I Uppsalastadsdelen Gränby pågår renovräkning – miljonprogrammet renoveras och de hyresgäster som inte har råd med den nya, högre hyran tvingas flytta.

 

Anneli Tidemar, diakon i Vaksala församling i Uppsala, har engagerat sig i hyresgästernas situation och beskriver den oro och besvikelse som spridit sig i hennes församling.

– Det är en väldig påfrestning för många, inte minst de äldre, att inte veta om man kan bor kvar i den lägenhet som varit ens hem under många år, säger Anneli Tidemar i ett pressmeddelande från Hyresgästföreningen.

 

Med keramik, snickeri, akryl, tusch, film och foto har de jobbat tillsammans - en grupp konstnärer, de flesta också hyresgäster i Uppsalas stadsdel Gränby. Deras konst har tidigare ställts ut i Gränby centrum och i Galleri Åhuset men/och nu ska den även ställas ut i kyrkans sommarcafé.

 

Projektledaren Åse Richard tror att utställningen kommer att locka både konstintresserade och samhällsengagerade personer att besöka sommarcaféet.

- Det är en gripande utställning i vackra omgivningar. Jag kan verkligen rekommendera alla som har möjlighet att besöka sommarcaféet och se utställningen, säger Åse Richard.

 

Utställningen kan ses på Vaksala församling sommarcafé mellan den 7 juni - 30 juli.

 

 

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Värlsdutställningen "Titanic The Exhibition" har haft besökssuccé och förlänger nu utställningen på Fyrishov med en vecka till den 1 september.

Recension: I helgen har kärleksdramat "Dansa Först" premiärer runt om på SF-biografer i landet, filmen är resultatet av sex års arbete från regissören Rikard Svensson och i filmen märks bland annat dansgruppen "MessAround" från Uppsala.

Kulturnämnden beslutade tisdag 24 april att fördela 520 000 kronor i stipendier till kulturarbetare och unga skrivare. Syftet är att stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom skilda kulturella områden. Stipendierna har delats ut sedan 1977 till kulturarbetare som är verksamma i kommunen.

Huld Ingvarsdóttir har sin första egna utställning på Galleri Upsala 1810. Hon har visserligen ställt ut sina tavlor tidigare men då som del i andra utställningar.

Fotografen och tidigare modellen Pattie Boyd som varit gift med George Harrison och senare även Eric Clapton ställer ut sina bilder på Uppsala Konsert & Kongress. Hennes privata bilder från livet med George Harrison och The Beatles samt Eric Clapton kan beskådas fram till och med den 18 oktober.

Uppsala kommuns Gösta Knutsson-stipendium för 2017 tilldelas Anna-Karin Nytell Oldeberg, AKO. Det beslutade kulturnämnden måndag 22 maj. Stipendiet är på 25 000 kronor.

En bok som jag länge – eller i vart fall sedan den kom ut sommaren 2016 – har varit sugen på att kasta mig över var Jonas Moströms tredje i serien om Nathalie Svensson, Midnattsflickor. Ett skäl till det var förstås att jag läst de övriga två i serien.

Jag har haft ett lite dubbelt förhållande till Elsie Johansson. Men bor man i Uppsala tillhör det allmänbildningen att förkovra sig om bygdens kulturpersonligheter. Efter mina litteraturstudier vid stadens universitet inträdde jag i de arbetandes skara och en vänlig kollega satte en och annan av Elsie Johanssons böcker i mina nävar – inte riktigt böcker på kurslitteraturlistan. En och annan gillade jag, en och annan hade jag svårare för.

Vad är verklighet och vad är illusion? Det är något som Julia tvingas fundera över när hon vaknar på sjukhuset. Där har hon hamnat sen en granne hittat henne sjuk och förvirrad i sin lägenhet. Hjärnhinneinflammation är diagnosen, men med den kommer en obehaglig minnesförlust. Det enda Julia minns är att hon följt efter någon i en labyrint av korridorer.

Det händer ibland att en gör fynd på loppisar och i second hand-affärer. För min del hittade jag en Uppsalaförfattare som jag inte tidigare hade läst i början av augusti på Myrorna i Boländerna.