Skriv ut denna sida
På tisdagen startade bygget av en humanistisk teater. (Foto: White Arkitekter) På tisdagen startade bygget av en humanistisk teater. (Foto: White Arkitekter)

Byggstart för humanistiskt teater i Uppsala

2015-04-15 - 05:42

På tisdagen togs det första spadtaget för Humanistiska teatern i Engelska parken. Den nya amfiteater-inspirerade hörsalen blir en arena för alla som vill bidra till det humanistiska samtalet, både i och utanför Uppsala universitet, och beräknas stå klar vid årsskiftet 2016/17.

 

Intentionerna att bygga en amfiteater-inspirerad hörsal på Uppsala universitet har funnits sedan Humanistiskt centrum invigdes i kvarteret Engelska parken år 2004. Nu sätts spaden i jorden med målsättningen att skapa ett spännande rum med en varm atmosfär, där publiken på ett naturligt sätt kan vara involverad i samtal snarare än att bara vara åhörare.

 

Salen kommer att rymma runt 140 sittplatser med mikrofon vid varje plats. Här ska en öppen humanistisk dialog främjas, både inom Uppsala universitet mellan ämnen och fakulteter men även mellan universitetet och det omgivande samhället. 

– Uppsala universitet är inne i en mycket positiv utveckling och detta är en viktig satsning på humanioraområdet. Byggnaden kommer att bli en stor tillgång för både forskare och studenter i kvarteret, säger Eva Åkesson, rektor vid Uppsala universitet.


 Den samlokalisering av de humanistiska ämnesområdena som universitetet genomfört i Engelska parken har blivit framgångsrik och verksamheterna har vartefter vuxit stadigt i omfattning. Eftersom trångboddheten nu börjar bli övermäktig kommer byggnationen av en humanistisk teater även att kompletteras av ytor för arbetsrum för forskare. Totalt investerar Akademiska Hus 115 miljoner kronor i projektet, som kommer att hålla en hög arkitektonisk standard samtidigt som stor vikt läggs vid att anpassa byggnaden till den befintliga kulturmiljön.

 

Byggnaden får en putsad fasad med stora uppglasade partier ut mot Carolinaparken i öster och med en fasad i perforerad metall med bakomliggande Paroc mot söder, där den vänder sig mot den botaniska trädgården och det bakomliggande Campus Blåsenhus.

– Vi tycker förstås att det är mycket roligt att vara med i denna satsning på humaniora inom Uppsala universitet och är övertygade om att byggnaden kommer att bidra till en bättre utvecklingsmiljö för de som verkar och studerar i campusområdet, säger Peter Bohman, regiondirektör Akademiska Hus region Uppsala.

 

Humanistiska teatern kommer att vara tillgänglig för fristående verksamheter, så som teater, föresläsningar och konserter. På så vis ska teatern och byggnaden som helhet främja till möten och bidra till liv och rörelse i en del av parken som idag är relativt obefolkad.

 

Källa: Pressmeddelande

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: I helgen har kärleksdramat "Dansa Först" premiärer runt om på SF-biografer i landet, filmen är resultatet av sex års arbete från regissören Rikard Svensson och i filmen märks bland annat dansgruppen "MessAround" från Uppsala.

Kulturnämnden beslutade tisdag 24 april att fördela 520 000 kronor i stipendier till kulturarbetare och unga skrivare. Syftet är att stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom skilda kulturella områden. Stipendierna har delats ut sedan 1977 till kulturarbetare som är verksamma i kommunen.

Huld Ingvarsdóttir har sin första egna utställning på Galleri Upsala 1810. Hon har visserligen ställt ut sina tavlor tidigare men då som del i andra utställningar.

Fotografen och tidigare modellen Pattie Boyd som varit gift med George Harrison och senare även Eric Clapton ställer ut sina bilder på Uppsala Konsert & Kongress. Hennes privata bilder från livet med George Harrison och The Beatles samt Eric Clapton kan beskådas fram till och med den 18 oktober.

Uppsala kommuns Gösta Knutsson-stipendium för 2017 tilldelas Anna-Karin Nytell Oldeberg, AKO. Det beslutade kulturnämnden måndag 22 maj. Stipendiet är på 25 000 kronor.

En bok som jag länge – eller i vart fall sedan den kom ut sommaren 2016 – har varit sugen på att kasta mig över var Jonas Moströms tredje i serien om Nathalie Svensson, Midnattsflickor. Ett skäl till det var förstås att jag läst de övriga två i serien.

Jag har haft ett lite dubbelt förhållande till Elsie Johansson. Men bor man i Uppsala tillhör det allmänbildningen att förkovra sig om bygdens kulturpersonligheter. Efter mina litteraturstudier vid stadens universitet inträdde jag i de arbetandes skara och en vänlig kollega satte en och annan av Elsie Johanssons böcker i mina nävar – inte riktigt böcker på kurslitteraturlistan. En och annan gillade jag, en och annan hade jag svårare för.

Vad är verklighet och vad är illusion? Det är något som Julia tvingas fundera över när hon vaknar på sjukhuset. Där har hon hamnat sen en granne hittat henne sjuk och förvirrad i sin lägenhet. Hjärnhinneinflammation är diagnosen, men med den kommer en obehaglig minnesförlust. Det enda Julia minns är att hon följt efter någon i en labyrint av korridorer.

Det händer ibland att en gör fynd på loppisar och i second hand-affärer. För min del hittade jag en Uppsalaförfattare som jag inte tidigare hade läst i början av augusti på Myrorna i Boländerna.

Medan jag satt och vakade på ett lasarett någonstans i Sverige hade en bok hittat vägen ner i min postbox. Efter att ha läst en ganska tung bok under några tunga dagar valde jag att grabba tag i Nattens jägare, en förhoppningsvis mer lättsam fantasybok för ungdom.