Skriv ut denna sida
Upptåget, en del av UL. (Foto: Peter Bohlin) Upptåget, en del av UL. (Foto: Peter Bohlin)

Det här med UL-taxan

2014-02-06 - 02:03

Landstingsfullmäktige tog på tisdagen beslut om en enhetlig taxa för UL trafiken, mängder av röster har protesterat mot detta men det har varit tyst gällande de som verkligen tjänar på beslutet.

 

För den oinvigde (undertecknad) kan det verka som att det är något väldigt negativt med en enhetlig taxa, och visst blir det dyrare för den som bara åker inom uppsala närområde. Hur stor påverkan det får i enskilda fall har jag inte så himla bra koll på, men visst det blir dyrare och då är det svårt att se något positivt med beslutet.

 

Nu är jag en inte en person som åker kollektivt särskilt ofta men om man tittar på de som åker i zonerna utanför Uppsala, de som verkligen skulle kunna välja det mindre miljövänliga alternativet bilen istället för att åka kollektivt. För dem så innebär beslutet att man får en ganska stor sänkning av kostnaderna, right?

 

Då är väl kostnadsfördelningen egentligen ganska bra ur miljösynpunkt, sänk priserna för de längre resorna och gör det mer prismässigt stimulerande att ta det miljövänligare alternativet i stället för bilen.

 

Flera av mina vänner på fb jublar över beslutet, en mamma i Björklinge med ganska stora barn jublar, pendlaren som åker kollektivt från Storvreta med Upptåg och pendeln till Stockholm jublar. Något bra finns det väl med beslutet om en enhetlig taxa, fast man är sig själv närmast och faktum är nog att det är en större andel resenärer som får dyrare resor än andel som får billigare, det verkar svårt att komma undan.

 

Då undrar man ju vad som var så dåligt med att ha en differentierad taxa och varför man inte kunde ha en egen för närområdet?

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ljudbild Uppsala och Svavagallerian genomför den här veckan ett stödevenemang för Musikhjälpen. Under torsdagen hette det stora dragplåstret Erik Rapp, ni andra får ursäkta men så var det.

Ikväll på Fyrishov kan den som gillar handboll se en match i Elitserien, det är Rimbo som tar emot Hammarby i en "högriskmatch".

23:00 Idrottsgalan är slut. Årets lag blev inte oväntat Sirius. Priset för Årets Idrottskvinna gick till populära Annika Billstam och till Årets Idrottsman gick till Viktor Gaddefors.

 

Ikväll bevakar Uppsalanyheter Uppsalas Idrottsgala live här i redaktionsbloggen. Vi är på plats och rapporterar från Fyrishov från kl 18:00 fram till kl. 22:30.

Jag och två medarbetare från UN var till Katalin på kvällen för att lyssna på en man med gitarr som spelade i puben, han var speciell och jag undrar hur många som visste vem det var.

När Sirius spelade första hemmamatchen i innebandyns Superliga berättade vår fotograf att dom hade en som spelade orgel i spelavbrotten, min första tanke var...

Efter tisdagens match mellam Almtuna och Djurgården var jag nära att skriva "nu har dom fått ordning på grejerna" sedan man besegrat stockholmarna efter förlängning och straffar.

Jaha, då konstaterar vi att Uppsalanyheter blev en sporttidning, i alla fall den gångna helgen. Det är en av våra största utmaningar, att väga upp sport med andra intressanta nyheter.

Jag var och tittade på fotbollsmatchen mellan Gusk2 och Uppsala Kurd i herrfyran på fredagskvällen, jag kunde inte låta bli att tänka på en katt med sina nio liv.

Jag erkänner, jag trodde inte på Rickie Hyvärinen i Storvreta, men jag hade fel. Redan i första omgången blev jag varse hur fel jag hade...