Skriv ut denna sida
Tre bra skivsläpp under sommaren. (Foto: Pär Dahlerus) Tre bra skivsläpp under sommaren. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Fler bra skivsläpp under sommaren

2020-08-09 - 20:22

Det är glädjande att det görs och släpps så mycket bra ny musik. Det är också en tröst för oss musikälskare eftersom pandemin i stort sett slagit ut all livemusik.

 

Jag har lyssnat på tre album som alla nog skulle kategoriseras som Americana. Bredden och skillnaden på dessa tre album visar hur svårt det är att kategorisera musik.

 

Will Hoge har en musik-karriär som sträcker sig drygt 20 år bakåt i tiden. Tiny little movies är hans elfte studioalbum. Hoge har en skönt raspig röst och låtarna håller en hög standard. Det är klassisk rockig americana som gäller. Visst är det bra, men inte så spännande.

 

The Jayhawks bildades redan 1985. Gary Louris som varit med sedan starten har en karaktäristisk röst som är en viktig ingrediens i Jayhawks sound. Albumet XOXO inleds med This forgotten town som låter som en klassisk Jayhawks låt. I övrigt delar medlemmarna både på sånginsatserna och låtskrivandet. De första lyssningarna kändes materialet lite spretigt och som att bandet inte riktigt bestämt sig för vilken väg de ska ta. Efter ytterligare ett antal lyssningar sitter det däremot och låtmaterialets omväxlande karaktär blir istället en styrka.

 

Omslaget ger en bra varudeklarion. En flicka i 60-tals stil sitter på golvet med en massa vinylskivor utspridda runt sig. Skivan har just en hel del 60-tals influenser. Jag kan ana ekon av band som Beatles, Byrds, Who och Simon & Garfunkel. Jayhawks visar att de fortfarande är att räkna med.

 

David Ramirez från Austin Texas har släppt sitt femte studioalbum, My love is a hurricane. Ett fantastiskt album med storslagen soulinspirerad americana med ett väl avvägt modernt sound som gör musiken spännande och fräsch. Trots de moderna tongångara är det också tidlöst. Ramirez är både en stor sångare och låtskrivare. Hans sköna sång svävar fram över den snyggt producerade musiken. My love is a hurricane är definitivt ett av sommarens bästa album.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Den finska producenten, arrangören, låtskrivaren och keyboard-spelaren Tomi Malm släpper sitt andra album Coming Home. Albumet släpps precis som det förra albumet "Walkin' On Air" på det spanska bolaget Contante & Sonante.

Recension: Ellen Sundberg gör lite av en omstart med det nya albumet Levi’s Blue Eyes, ett album som till stor del är inspelat i hennes egen studio hemma på gården i Jämtland.

Recension: Bakom namnet I'm Kingfisher döljer sig Thomas Jonsson, för många kanske mer känd som Thomas Denver Jonsson. På fredag, 9 oktober, släpper han sitt fjärde album under namnet I'm Kingfisher.

Recension: På måndag 5 oktober släpper, den i Småland boende amerikanen, Dave Rosewood sitt andra album som han kallar ”No Rodeo in Rome”.

Recension: Den första oktober släpper Eric Palmqwist sitt andra soloalbum på svenska. Albumet heter kort och gott "Hej Då".

Recension: Orkestern, eller kanske snarare det artistiska kollektivet, The String Theory har nyligen släppt albumet The Los Angeles Suite.

Recension: I februari detta år släppte för mig helt okände singer/songwritern Jonas Snitt singeln ”When I Wake Up” en låt som fastnar redan efter två lyssningar.

Recension: Titeln på Amanda Ginsburgs nya album är, I det lilla händer det mesta. En titel som faktiskt beskriver Amandas vardagliga texter riktigt bra.

Recension: The Northern Belle har i dagarna släppt sitt tredje album, We Wither, We Bloom på den norska bolaget Die With Your Boots On.

Recension: Goda tider rullar in är titeln på Nisse Hellbergs nya album som släpps på fredag 28 augusti.