Skriv ut denna sida
Anders F. Rönnbloms del två av Blärk!. (Foto: Pär Dahlerus) Anders F. Rönnbloms del två av Blärk!. (Foto: Pär Dahlerus)

Anders F. Rönnblom släpper del två av Blärk!

2020-04-22 - 06:25

I september 2019 släppte Anders F. Rönnblom sitt förra album, Blärk! - Nya Fosterlandssånger. På fredag 24 april kommer uppföljaren Blärk! – Ballader och Mysterier. En uppföljare så stark att det är frågan om den inte överträffar den förra utgivningen.

 

I pressreleasen så frågar sig Rönnblom hur man följer upp en 10-poängare? Hans svar blir "Man gör väl en till". Eftersom jag tillhör en av de skribenter som gav full pott till det förra albumet, står jag nu inför dilemmat hur jag ska göra nu, eftersom jag tycker ännu bättre om detta album. Nyligen slutade jag att betygsätta de album jag recenserar så jag kommer väl undan på sätt och vis.

 

Hela projektet Blärk! Bygger på kompositioner från de senaste tio åren, men Rönnblom har skrivit texterna och spelat in låtarna under 2019 och 2020. På Blärk! – Ballader och Mysterier medverkar liksom tidigare, sångerskorna Jenny Roos och Madeleine Wideland. De har kommit att spela en stor roll i Rönnbloms produktioner, liksom trumslagaren Björn Rothstein. Jesper Lindberg var också med på det förra albumet men här kommer framförallt hans fina pedal-steel spel att spela en ännu större roll. Han spelar även banjo och barytongitarr. Rönnblom själv är en multiinstrumentalist. Förutom att sjunga så spelar han diverse olika gitarrer, mandolin, banjo, bas och keyboard.

 

De olika gästartisterna, Anna Stadling, Stefan Sundström, Johan Johansson, Janne Borgh och Eric Palmqwist bidrar alla till att göra albumet än mer omväxlande. Blärk! – Ballader och Mysterier har också en större tyngd och ett högre tempo än föregångaren. Anna Stadling är den gästartist som ger störst intryck genom sina sånginsatser. Tillsammans med Rönnblom i duetten på Klockfrekvensen skapar de ren magi. Jesper Lindbergs pedal steel böljar fram som en vacker fond åt deras röster, som verkligen omfamnar varandra. Rönnbloms karakteristiska röst med en hel del patina tillsammans med Stadlings skönsång är ett vinnande koncept. De borde göra en hel skiva med duetter i framtiden.

 

Klockfrekvensen skulle mycket väl kunna bli Rönnbloms nästa lite större hit för en bredare publik, som tidigare kanske främst känner igen mega-julhiten "Det är inte snön som faller". För de riktigt hängivna fansen som nästan kan varenda textrad som Rönnblom skrivit, de så kallade F-Heads (jämför med Grateful Deads följare som kallas Dead-heads), är förstås Rönnblom redan den störste.

 

Blärk! – Ballader och Mysterier beskriver faktiskt innehållet riktigt bra. Rönnbloms kluriga texter är små mysterier som ofta är öppna för olika tolkningar. Albumet är verkligen F-antastiskt och det är tur att jag slipper mitt dilemma med betygsättningen eftersom jag tycker ännu mer om detta album än det förra.

 

Anders F. Rönnblom skapar med sina texter och musik Rock-poesi av yppersta klass. I maj fyller han 74 år men frågan är om han inte, liksom ett fint årgångsvin, bara blivit bättre och bättre med åren. Jag är F-rälst!

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Den finska producenten, arrangören, låtskrivaren och keyboard-spelaren Tomi Malm släpper sitt andra album Coming Home. Albumet släpps precis som det förra albumet "Walkin' On Air" på det spanska bolaget Contante & Sonante.

Recension: Ellen Sundberg gör lite av en omstart med det nya albumet Levi’s Blue Eyes, ett album som till stor del är inspelat i hennes egen studio hemma på gården i Jämtland.

Recension: Bakom namnet I'm Kingfisher döljer sig Thomas Jonsson, för många kanske mer känd som Thomas Denver Jonsson. På fredag, 9 oktober, släpper han sitt fjärde album under namnet I'm Kingfisher.

Recension: På måndag 5 oktober släpper, den i Småland boende amerikanen, Dave Rosewood sitt andra album som han kallar ”No Rodeo in Rome”.

Recension: Den första oktober släpper Eric Palmqwist sitt andra soloalbum på svenska. Albumet heter kort och gott "Hej Då".

Recension: Orkestern, eller kanske snarare det artistiska kollektivet, The String Theory har nyligen släppt albumet The Los Angeles Suite.

Recension: I februari detta år släppte för mig helt okände singer/songwritern Jonas Snitt singeln ”When I Wake Up” en låt som fastnar redan efter två lyssningar.

Recension: Titeln på Amanda Ginsburgs nya album är, I det lilla händer det mesta. En titel som faktiskt beskriver Amandas vardagliga texter riktigt bra.

Recension: The Northern Belle har i dagarna släppt sitt tredje album, We Wither, We Bloom på den norska bolaget Die With Your Boots On.

Recension: Goda tider rullar in är titeln på Nisse Hellbergs nya album som släpps på fredag 28 augusti.