Skriv ut denna sida
Joel Lyssarides album "A better place" får högt betyg. (Foto: Pär Dahlerus) Joel Lyssarides album "A better place" får högt betyg. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Joel Lyssarides - A better place

2019-11-26 - 08:15

Den begåvade pianisten Joel Lyssarides har nyligen släppt sitt andra album "A better place" som är en värdig uppföljare till förra årets mästerverk "Dreamer".

 

Lyssarides omger sig med samma musiker som på det tidigare albumet, Niklas Fernqvist på bas och Rasmus Svensson Blixt på trummor. Det är förstås lätt att man helt fokuserar på Joel Lyssarides vackra spel på pianots tangenter men båda de två andra musikernas känslosamma och snygga spel skapar en helhet tillsammans med Lyssarides.

 

De två albumen skiljer sig åt en hel del. På debutalbumet "Dreamer" spelade de i huvudsak kompositioner av Lyssarides, som ibland vuxit fram över flera år. På "A better place" skrevs musiken i snabb takt och inslagen av improvisation är stora. Låtarna är inte lika tydliga i sina konturer som på "Dreamer", de virvlar och snirklar sig fram. Man vet inte vart de ska ta vägen och man hör hur de alla tre musikerna, men främst Lyssarides, leder varandra på musikaliska vandringsleder.

 

Det kan vara lite svårare att ta till sig de mer improviserade styckena på "A better place" på direkten, men efter ett antal lyssningar är man defintivt fast. Det är något förtrollande i Joel Lyssarides mjuka pianospel. En klang, ton och ett anslag som är bedövande vackert. Joel Lyssarides är helt klart en pianist av världsklass och känns som en självklar arvtagare till Jan Johansson och Esbjörn Svensson.

 

Det är verkligen en bedrift att följa upp ett mästerverk som "Dreamer" med ännu ett så starkt album.


Jag ger "A better place" 9/10

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Maple & Rye kallar sig själva en folk inspirerad indie-pop grupp.

Recencion: Safari Season som består av Lars Ryen på sång och Anders Lindgren på gitarr och keyboards har i dagarna släppt en fyra-spårs CD-EP. De har också hjälp av Daniel Gullö på bas, trummor, Keyboards och gitarr.

Recension: Lena Swanberg har precis släppt sitt album Sing me the news. Ett spännande album med lite svårkategoriserad musik.

Recension: American Aquarium släppte nyligen sitt album Lamentations. Ett album som vinner i längden även om det ännu inte riktigt lyft hela vägen för min del...

Recension: Det talas ofta om årets bästa album. Jason Isbell och hans band the 400 Unit med albumet Reunions, som släpps på fredag den 15 maj, aspirerar på titeln enligt min bedömning. Fast det är klart, inte ens halva detta olycksaliga år har passerat ännu och det är kanske bäst att vara försiktig.

Recension: New Dime Collectors är ett band som bildades i Skåne 2016. Bandets fyra medlemmar har lite olika musikaliska bakgrunder. Vilket ger deras musik en speciell krydda.

Recension: De tre artisterna och låtskrivarna Lynne Hanson, Jono Manson och Dave Greaves har nyligen släppt varsitt album av genomgående hög kvalité. Enligt min mening förtjänar de alla tre att uppmärksammas mer, för ingen av dem är nog så värst kända för en bredare publik. Lyssna på deras musik så har ni chans att upptäcka några riktiga guldkorn.

Recension: När Pelle Ekerstam tidigare släppt musik på engelska har han gjort det under sitt alter ego A Beautiful Friend.

Recension: I september 2019 släppte Anders F. Rönnblom sitt förra album, Blärk! - Nya Fosterlandssånger. På fredag 24 april kommer uppföljaren Blärk! – Ballader och Mysterier. En uppföljare så stark att det är frågan om den inte överträffar den förra utgivningen.

Recension: Malla Motel är Mats Ronanders nya album som släpps idag, den 3 april.