Skriv ut denna sida
Avishais Cohens senaste album är av yppersta musikaliska kvalitet. (Foto: Pär Dahlerus) Avishais Cohens senaste album är av yppersta musikaliska kvalitet. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Avishai Cohen - Arvoles

2019-06-17 - 23:50

Den israeliska världsbasisten Avishai Cohen har nyligen släppt sitt 17:e album som bandledare. Albumet som heter Arvoles är inspelat i svenska Nilento studios. En studio som kommit att bli en favoritstudio för Cohen.

 

Arvoles betyder träd på det gamla judisk-spanska språket Ladino. Ett bra namn tycker jag. Man kan föreställa sig musiken som grenar och lövverk på ett stort och grönskande träd (som på omslagsbilden). Grenarna sträcker ut sig i olika riktningar mot folkmusik och klassisk musik. Själva stammen är jazz, men den är bred och omfångsrik. Som vindilar i lövverket virvlar musiken iväg åt olika håll.

 

Avishai Cohens enastående basspel är centralt utan att för den delen på något sätt ta över. Samspelet med Elchin Shirinovs eleganta pianospel och Noam Davids virvlande trumspel är av högsta klass. De två svenska blåsarna Björn Samuelsson på trombon och Anders Hagberg på flöjt medverkar på fyra av albumets totalt 10 spår. De tillför ytterligare dimensioner till den komplexa och vackra musiken.

 

Musiken på "Arvoles" är otroligt musikalisk och ibland lite krävande. Man blir dock rikligt belönad av de virvlande och hypnotiserande tongångarna efter ett antal lyssningar, för detta är riktig lyssningsmusik.

 

Musikaliskt är detta naturligtvis av yppersta kvalitet. Mitt betyg blir 8/10

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Taggad under recension, avishai cohen

Recension: Förra sommaren uppträdde faktiskt Dylan Earl två gånger i Uppsala. Först öppnade han som duo till Good Harvest sedan återkom han med sitt band och värmde upp Parksnäckans publik inför Doug Seegers uppträdande.

Recension: Faris Nourallah är nog för de flesta ett okänt namn, så var det även för mig innan jag fick ett exemplar av den senaste utgivna musiken på albumet Minus One.

Recension: Den sedan 2001 i Sverige bosatta senegalesiske koraspelaren Lamine Cissokho har nyligen släppt sitt fjärde soloalbum.

Recension: Martin Engström som han egentligen heter spelade bas i John Lindberg trio i nio år. Som Martin Riverfield tillsammans med sitt band The Wheels of Fortune har han nyligen släppt sitt tredje album sedan 2013.

Recension: Mai Leisz skriver på skivans konvolut att hon genomgått flera förändringar. Metamorfos betyder ju just omvandling eller förändring.

Recension: Både Steve Earle och hans son Justin Townes Earle har nyligen släppt var sitt album.

Recension: Daniel Norgren har nyligen släppt sitt åttonde album, Wooh Dang. Det har hunnit gå 12 år sedan det första albumet släpptes.

Recension: Den finlandssvenske artisten Fredrik Furu har gjort ett riktigt fint popalbum. Soundet är modernt och fräscht.

Recension: På sitt första gemensamma album som de kallar Duet, får vi lyssna på mästerligt spel av Emil Ernebro på gitarr och Filip Jers på munspel.

Recension: Uppsalanyheters skribent Pär Dahlerus upptäckte nyligen äkta "outlaw-country" i Stockholm av en ren slump. Han gillade vad han hörde och det ledde till denna artikel och skivrecension.