Skriv ut denna sida
Avishais Cohens senaste album är av yppersta musikaliska kvalitet. (Foto: Pär Dahlerus) Avishais Cohens senaste album är av yppersta musikaliska kvalitet. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Avishai Cohen - Arvoles

2019-06-17 - 23:50

Den israeliska världsbasisten Avishai Cohen har nyligen släppt sitt 17:e album som bandledare. Albumet som heter Arvoles är inspelat i svenska Nilento studios. En studio som kommit att bli en favoritstudio för Cohen.

 

Arvoles betyder träd på det gamla judisk-spanska språket Ladino. Ett bra namn tycker jag. Man kan föreställa sig musiken som grenar och lövverk på ett stort och grönskande träd (som på omslagsbilden). Grenarna sträcker ut sig i olika riktningar mot folkmusik och klassisk musik. Själva stammen är jazz, men den är bred och omfångsrik. Som vindilar i lövverket virvlar musiken iväg åt olika håll.

 

Avishai Cohens enastående basspel är centralt utan att för den delen på något sätt ta över. Samspelet med Elchin Shirinovs eleganta pianospel och Noam Davids virvlande trumspel är av högsta klass. De två svenska blåsarna Björn Samuelsson på trombon och Anders Hagberg på flöjt medverkar på fyra av albumets totalt 10 spår. De tillför ytterligare dimensioner till den komplexa och vackra musiken.

 

Musiken på "Arvoles" är otroligt musikalisk och ibland lite krävande. Man blir dock rikligt belönad av de virvlande och hypnotiserande tongångarna efter ett antal lyssningar, för detta är riktig lyssningsmusik.

 

Musikaliskt är detta naturligtvis av yppersta kvalitet. Mitt betyg blir 8/10

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Taggad under recension, avishai cohen

Recension: På fredag 24 januari släpper Favorite Hippies sitt tredje album som de kallar Northern Skies, Uppsalanyheters skribent Pär Dahlerus har lyssnat på albumet.

Recension: Martin Riverfield, eller Engström som han heter egentligen och hans band The Wheels of Fortune featuring Annsofie Lindström, har nyligen släppt albumet A Country Rockin' Christmas.

Recension: Hans "Ludde" Ludvigsson spelade in sin senaste skiva "Brooklyn" i USA tillsammans med amerikanska musiker. På Luciadagen står han värd för en Light of Day i Jönköping, en välgörenhetskonsert för sjukdomen Parkinson.

Recension: Det svenska bandet Mudfish bildades redan 1997. Dock har det varit tyst ganska länge om bandet och nu har de äntligen efter mer än 20 år släppt sitt självbetitlade album.

Recension: Den begåvade pianisten Joel Lyssarides har nyligen släppt sitt andra album "A better place" som är en värdig uppföljare till förra årets mästerverk "Dreamer".

Recension: Det råder väl inga större tvivel om var Hellsingland Underground har sina rötter, i Hälsingland förstås. Bandet som bildades redan 2006 släppte sitt femte album för ett tag sedan.

Recension: För ungefär ett år sedan släppte Lars Bygdén sitt mästerverk Dark Companion, jag gav det högsta betyg 10/10 och utnämde det till ett av 2018 års bästa album (se länk efter denna artikel).

Recension: Jazzsångerskan Isabella Lundgren tolkar Bob Dylan på sitt nya album Out of the Bell Jar. Visst går hon utanför sin egen säkerhetszon, men som hon gör det. I varje ton som hon sjunger kan man höra hennes kärlek till Dylans texter och musik.

Recension: Hannah Aldridge som härstammar från musikmeckat Muscle Shoals, Alabama är en flitigt turnerande artist som dessutom ofta besöker Sverige. Hon är en fantastisk liveartist. Det känns därför passande att hon nu givit ut sin första liveskiva "Live in Black and White".

Recension: När de båda musikerna från Senegal Lamine Cissokho (bor i Sverige), och Manish Pingle möttes uppstod både vänskap mellan dem och ljuv musik.