Skriv ut denna sida
Goran Kajfeš Tropiques - Into the Wild. (Foto: Pär Dahlerus) Goran Kajfeš Tropiques - Into the Wild. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Goran Kajfeš Tropiques - Into the Wild

2019-02-19 - 04:57

På fredag den 22 februari släpper Goran Kajfeš Tropiques uppföljaren till det hyllade albumet Enso.

 

Into the Wild är ett album som tar med lyssnaren på en hypnotisk resa av toner. Låtarna byggs upp kring repetitiva mönster som trots det kan ta vilken väg som helst.

 

De fyra musikerna från Enso, Goran Kajfeš på trumpet och synt, Alexander Zethson på orgel, piano och synt, Johan Berthling på kontrabas och Johan Holmegård är här även förstärkta av legendaren Christer Bothén på basklarinett och det afrikanska instrumentet Donso Ngoni. Bothén har tidigare samarbetat med Don Cherry och medverkat i grupper som Archimedes Badkar och Bolon Bata.

 

Musiken Tropiques spelar är verkligen inte lättsmält men man belönas om man är en uthållig lyssnare, när man till slut sätts som i trans av de hypnotiserande tonerna som de fem musikerna får ur sina instrument. När man kommer in ordentligt i Tropiques musik försvinner både tid och rum.

 

Jag har lite svårare att ta till mig Into the Wild än Enso men fascineras på samma gång. Mitt betyg blir därför 8/10

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Taggad under recension, musik

Recension: Förra sommaren uppträdde faktiskt Dylan Earl två gånger i Uppsala. Först öppnade han som duo till Good Harvest sedan återkom han med sitt band och värmde upp Parksnäckans publik inför Doug Seegers uppträdande.

Recension: Faris Nourallah är nog för de flesta ett okänt namn, så var det även för mig innan jag fick ett exemplar av den senaste utgivna musiken på albumet Minus One.

Recension: Den sedan 2001 i Sverige bosatta senegalesiske koraspelaren Lamine Cissokho har nyligen släppt sitt fjärde soloalbum.

Recension: Den israeliska världsbasisten Avishai Cohen har nyligen släppt sitt 17:e album som bandledare. Albumet som heter Arvoles är inspelat i svenska Nilento studios. En studio som kommit att bli en favoritstudio för Cohen.

Recension: Martin Engström som han egentligen heter spelade bas i John Lindberg trio i nio år. Som Martin Riverfield tillsammans med sitt band The Wheels of Fortune har han nyligen släppt sitt tredje album sedan 2013.

Recension: Mai Leisz skriver på skivans konvolut att hon genomgått flera förändringar. Metamorfos betyder ju just omvandling eller förändring.

Recension: Både Steve Earle och hans son Justin Townes Earle har nyligen släppt var sitt album.

Recension: Daniel Norgren har nyligen släppt sitt åttonde album, Wooh Dang. Det har hunnit gå 12 år sedan det första albumet släpptes.

Recension: Den finlandssvenske artisten Fredrik Furu har gjort ett riktigt fint popalbum. Soundet är modernt och fräscht.

Recension: På sitt första gemensamma album som de kallar Duet, får vi lyssna på mästerligt spel av Emil Ernebro på gitarr och Filip Jers på munspel.