Skriv ut denna sida
Goran Kajfeš Tropiques - Into the Wild. (Foto: Pär Dahlerus) Goran Kajfeš Tropiques - Into the Wild. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Goran Kajfeš Tropiques - Into the Wild

2019-02-19 - 04:57

På fredag den 22 februari släpper Goran Kajfeš Tropiques uppföljaren till det hyllade albumet Enso.

 

Into the Wild är ett album som tar med lyssnaren på en hypnotisk resa av toner. Låtarna byggs upp kring repetitiva mönster som trots det kan ta vilken väg som helst.

 

De fyra musikerna från Enso, Goran Kajfeš på trumpet och synt, Alexander Zethson på orgel, piano och synt, Johan Berthling på kontrabas och Johan Holmegård är här även förstärkta av legendaren Christer Bothén på basklarinett och det afrikanska instrumentet Donso Ngoni. Bothén har tidigare samarbetat med Don Cherry och medverkat i grupper som Archimedes Badkar och Bolon Bata.

 

Musiken Tropiques spelar är verkligen inte lättsmält men man belönas om man är en uthållig lyssnare, när man till slut sätts som i trans av de hypnotiserande tonerna som de fem musikerna får ur sina instrument. När man kommer in ordentligt i Tropiques musik försvinner både tid och rum.

 

Jag har lite svårare att ta till mig Into the Wild än Enso men fascineras på samma gång. Mitt betyg blir därför 8/10

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Taggad under recension, musik

Recension: Lena Swanberg har precis släppt sitt album Sing me the news. Ett spännande album med lite svårkategoriserad musik.

Recension: American Aquarium släppte nyligen sitt album Lamentations. Ett album som vinner i längden även om det ännu inte riktigt lyft hela vägen för min del...

Recension: Det talas ofta om årets bästa album. Jason Isbell och hans band the 400 Unit med albumet Reunions, som släpps på fredag den 15 maj, aspirerar på titeln enligt min bedömning. Fast det är klart, inte ens halva detta olycksaliga år har passerat ännu och det är kanske bäst att vara försiktig.

Recension: New Dime Collectors är ett band som bildades i Skåne 2016. Bandets fyra medlemmar har lite olika musikaliska bakgrunder. Vilket ger deras musik en speciell krydda.

Recension: De tre artisterna och låtskrivarna Lynne Hanson, Jono Manson och Dave Greaves har nyligen släppt varsitt album av genomgående hög kvalité. Enligt min mening förtjänar de alla tre att uppmärksammas mer, för ingen av dem är nog så värst kända för en bredare publik. Lyssna på deras musik så har ni chans att upptäcka några riktiga guldkorn.

Recension: När Pelle Ekerstam tidigare släppt musik på engelska har han gjort det under sitt alter ego A Beautiful Friend.

Recension: I september 2019 släppte Anders F. Rönnblom sitt förra album, Blärk! - Nya Fosterlandssånger. På fredag 24 april kommer uppföljaren Blärk! – Ballader och Mysterier. En uppföljare så stark att det är frågan om den inte överträffar den förra utgivningen.

Recension: Malla Motel är Mats Ronanders nya album som släpps idag, den 3 april.

Recension: Kanadensiska Basia Bulat, med rötter från Polen, har nyligen släppt sitt femte album, Are you in love? En fråga som hon kanske ställde till sig själv, när hon för en tid sedan hittade kärleken igen.

Recension: Den begåvade gitarristen Sonny Landreth har nyligen släppt sitt album Blacktop Run. Albumet är Landreths elfte studioalbum sedan debuten 1992.