Skriv ut denna sida
Dark Companion: "Ett mästerligt album"  (Foto: Pär Dahlerus) Dark Companion: "Ett mästerligt album" (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Dark Companion ett mästerligt album av Lars Bygdén

2018-11-04 - 07:04

Lars Bygdén (LB) började studioarbetet med Dark Companion för ungefär fyra år sedan.

 

Vid samma tidpunkt kom också de första beskeden om att något inte stod rätt till med hans hustru Ulrikas hälsa. Cancern tog till slut Ulrika Jönssons liv för snart ett år sedan.

 

Arbetet med albumet blev något av en tillflyktsort och trygghet för LB. Nu ett år efter att han fick släppa taget om sin älskade, så har han också kunnat släppa det starka och känslosamma albumet Dark Companion. Det finns ett starkt vemod och mörker i låtarna men också någon slags kraft och ljus i mörkret. Albumet berör mig väldigt mycket. Samtidigt som jag hör desperationen i LB:s röst så är det samtidigt så vackert. Han sjunger med en stor närhet och mycket själ.

 

Låtmaterialet håller en hög och jämn kvalité utan några dalar. Både text och musik är väl genomarbetade. LB är en mycket skicklig låtskrivare och kompositör. Musiken innehåller toner av folkmusik, rock och americana. Ibland hör jag lite Neil Young gung, men kanske ännu mer Pink Floyd influenser.

 

Det snygga och till musiken passande omslaget av en mörk ängel och den rödfärgade vinylskivan ger extra effekt åt detta mästerverk. För ett mästerverk är Dark Companion på alla sätt.

 

Albumet är helt klart ett av årets bästa och absolut värt högsta betyg 10/10.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Den israeliska världsbasisten Avishai Cohen har nyligen släppt sitt 17:e album som bandledare. Albumet som heter Arvoles är inspelat i svenska Nilento studios. En studio som kommit att bli en favoritstudio för Cohen.

Recension: Martin Engström som han egentligen heter spelade bas i John Lindberg trio i nio år. Som Martin Riverfield tillsammans med sitt band The Wheels of Fortune har han nyligen släppt sitt tredje album sedan 2013.

Recension: Mai Leisz skriver på skivans konvolut att hon genomgått flera förändringar. Metamorfos betyder ju just omvandling eller förändring.

Recension: Både Steve Earle och hans son Justin Townes Earle har nyligen släppt var sitt album.

Recension: Daniel Norgren har nyligen släppt sitt åttonde album, Wooh Dang. Det har hunnit gå 12 år sedan det första albumet släpptes.

Recension: Den finlandssvenske artisten Fredrik Furu har gjort ett riktigt fint popalbum. Soundet är modernt och fräscht.

Recension: På sitt första gemensamma album som de kallar Duet, får vi lyssna på mästerligt spel av Emil Ernebro på gitarr och Filip Jers på munspel.

Recension: Uppsalanyheters skribent Pär Dahlerus upptäckte nyligen äkta "outlaw-country" i Stockholm av en ren slump. Han gillade vad han hörde och det ledde till denna artikel och skivrecension.

Recension: Den 73-årige legendariska gitarristen Robin Trower har i dagarna släppt sitt nya album "Coming closer to the day".

Recension: Rustin Man eller Paul Webb som han egentligen heter har nyligen släppt sitt andra album under namnet Rustin Man. Det tog 17 år mellan de två albumen.