Skriv ut denna sida
Dark Companion: "Ett mästerligt album"  (Foto: Pär Dahlerus) Dark Companion: "Ett mästerligt album" (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Dark Companion ett mästerligt album av Lars Bygdén

2018-11-04 - 07:04

Lars Bygdén (LB) började studioarbetet med Dark Companion för ungefär fyra år sedan.

 

Vid samma tidpunkt kom också de första beskeden om att något inte stod rätt till med hans hustru Ulrikas hälsa. Cancern tog till slut Ulrika Jönssons liv för snart ett år sedan.

 

Arbetet med albumet blev något av en tillflyktsort och trygghet för LB. Nu ett år efter att han fick släppa taget om sin älskade, så har han också kunnat släppa det starka och känslosamma albumet Dark Companion. Det finns ett starkt vemod och mörker i låtarna men också någon slags kraft och ljus i mörkret. Albumet berör mig väldigt mycket. Samtidigt som jag hör desperationen i LB:s röst så är det samtidigt så vackert. Han sjunger med en stor närhet och mycket själ.

 

Låtmaterialet håller en hög och jämn kvalité utan några dalar. Både text och musik är väl genomarbetade. LB är en mycket skicklig låtskrivare och kompositör. Musiken innehåller toner av folkmusik, rock och americana. Ibland hör jag lite Neil Young gung, men kanske ännu mer Pink Floyd influenser.

 

Det snygga och till musiken passande omslaget av en mörk ängel och den rödfärgade vinylskivan ger extra effekt åt detta mästerverk. För ett mästerverk är Dark Companion på alla sätt.

 

Albumet är helt klart ett av årets bästa och absolut värt högsta betyg 10/10.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Rag-And-Bone med rötterna i Skåne har nyligen släppt sitt fjärde album, How long is the dark?

Recension: I nästa vecka, den 27 september, släpper rockpoeten Anders F Rönnblom sitt 27:e studioalbum. Han kallar det för Blärk! - Nya Fosterlandssånger.

Recension: På fredag 6 september släpper Slowman sitt nya album "En romantisk idiot". Uppsalanyheters skribent Pär Dahlerus har lyssnat på albumet samt fått en pratstund inför skivsläppet med Svante "Slowman" Törngren.

Recension: Lars Brundins andra album, Kostymer, släpptes den 30 augusti. För några dagar sedan hade jag inte hört talas om Lars Brundin. Redan det smakfulla omslaget bådade gott, samt att skivan är utgiven på Rootsys label, en kvalitetsstämpel i sig.

Recension: Robert Randolph & The Family Band har nyligen släppt albumet Brighter Days. Ett album fullt med soul, funk och blues kryddad av en stor nypa gospel.

Recension: Gitarristen Freddie Nyström har tillsammans med sin kvartett nyligen släppt albumet Nya vägar med blues på svenska.

Recension: Wilder Woods självbetitlade album är en debut, men ändå inte, för artisten som döljer sig bakom namnet.

Recension: Förra sommaren uppträdde faktiskt Dylan Earl två gånger i Uppsala. Först öppnade han som duo till Good Harvest sedan återkom han med sitt band och värmde upp Parksnäckans publik inför Doug Seegers uppträdande.

Recension: Faris Nourallah är nog för de flesta ett okänt namn, så var det även för mig innan jag fick ett exemplar av den senaste utgivna musiken på albumet Minus One.

Recension: Den sedan 2001 i Sverige bosatta senegalesiske koraspelaren Lamine Cissokho har nyligen släppt sitt fjärde soloalbum.