Skriv ut denna sida
Dark Companion: "Ett mästerligt album"  (Foto: Pär Dahlerus) Dark Companion: "Ett mästerligt album" (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Dark Companion ett mästerligt album av Lars Bygdén

2018-11-04 - 07:04

Lars Bygdén (LB) började studioarbetet med Dark Companion för ungefär fyra år sedan.

 

Vid samma tidpunkt kom också de första beskeden om att något inte stod rätt till med hans hustru Ulrikas hälsa. Cancern tog till slut Ulrika Jönssons liv för snart ett år sedan.

 

Arbetet med albumet blev något av en tillflyktsort och trygghet för LB. Nu ett år efter att han fick släppa taget om sin älskade, så har han också kunnat släppa det starka och känslosamma albumet Dark Companion. Det finns ett starkt vemod och mörker i låtarna men också någon slags kraft och ljus i mörkret. Albumet berör mig väldigt mycket. Samtidigt som jag hör desperationen i LB:s röst så är det samtidigt så vackert. Han sjunger med en stor närhet och mycket själ.

 

Låtmaterialet håller en hög och jämn kvalité utan några dalar. Både text och musik är väl genomarbetade. LB är en mycket skicklig låtskrivare och kompositör. Musiken innehåller toner av folkmusik, rock och americana. Ibland hör jag lite Neil Young gung, men kanske ännu mer Pink Floyd influenser.

 

Det snygga och till musiken passande omslaget av en mörk ängel och den rödfärgade vinylskivan ger extra effekt åt detta mästerverk. För ett mästerverk är Dark Companion på alla sätt.

 

Albumet är helt klart ett av årets bästa och absolut värt högsta betyg 10/10.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: På fredag, 24 juli, släpps äntligen Courtney Marie Andrews nya album "Old Flowers". Albumet skulle ha släppts redan i början av juni, men beroende på den rådande situationen med pandemin flyttades releasen fram. 

Recension: Greg Copeland som nu är 74 år släppte sitt debutalbum redan 1982. Han fick då, inte den uppmärksamhet eller den uppbackning från sitt dåvarande skivbolag som han kanske borde ha fått. Det gjorde att han lämnade musikbranchen.

Recension: Falu-sonen Mattias Lies skivdebuterade redan 2006. I dagarna har han släppt sitt femte album som han kallar Highs & Lows.

Recension: På själva midsommaraftonen har Bob Dylan släppt en ny skiva. Det är hans första skiva med nyskrivna låtar på åtta år.

Recension: När jag recenserade ett tidigare album av Martin Riverfield (Engström) and the Wheels of Fortune, önskade jag att de skulle göra ett album på svenska.

Recension: För en tid sedan fick jag en skiva från Norge med artisten Harald Thune. Dessförinnan ett för mig okänt namn, men när jag började lyssna häpnade jag direkt. Det lät ju så fantastiskt bra.

Recension: Maple & Rye kallar sig själva en folk inspirerad indie-pop grupp.

Recencion: Safari Season som består av Lars Ryen på sång och Anders Lindgren på gitarr och keyboards har i dagarna släppt en fyra-spårs CD-EP. De har också hjälp av Daniel Gullö på bas, trummor, Keyboards och gitarr.

Recension: Lena Swanberg har precis släppt sitt album Sing me the news. Ett spännande album med lite svårkategoriserad musik.

Recension: American Aquarium släppte nyligen sitt album Lamentations. Ett album som vinner i längden även om det ännu inte riktigt lyft hela vägen för min del...