Skriv ut denna sida
Henning Sernhedes debutalbum "Galileo" får högt betyg. (Foto: Pär Dahlerus) Henning Sernhedes debutalbum "Galileo" får högt betyg. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Henning "Galileo"

2018-02-12 - 01:02

Låtskrivaren, gitarristen och sångaren Henning Sernhede har nyligen släppt sitt utmärkta debutalbum Galileo på skivbolaget Gaphals.

 

Trots namnet på skivbolaget så är verkligen inte Henning någon gaphals. Albumet är mycket tillbakalutat och behagligt. Som en svensk J.J. Cale eller Mark Knopfler plockar Henning på sin gitarr och musiken rullar på i ett skönt gung. Hans röst är behaglig och jag tänker lite på Mats Ronander speciellt i "En på miljonen".

 

Förutom Henning Sernhede på gitarr och sång medverkar Johannes Mattsson (som också producerat tillsammans med Henning) på bas, Erik Berntsson på trummor, Amanda Werne körar, Theo Stocks på Steel guitar, Fiol och Viola spelas av Samuel Runsteen och Martin Schaub står för stråkarrangemangen.

 

Både text och musik är Hennings egna. Kompositionerna är imponerande och alla nio låtarna håller en genomgående hög standard. Gitarrspelet briljerar i sin avslappnade stil. Ibland låter det mycket Dire Straits som i titelspåret "Galileo" för att i nästa två låtar "Goldbergvariation" och "Konfucius" låta väldigt mycket J.J. Cale.

 

Ju mer jag lyssnar på detta album desto mer gillar jag det. Galileo är i sin avskalade enkelhet och tillbakalutade (laidback) stil en fantastiskt debut av Göteborgaren Henning Sernhede.

 

Betyg 8/10

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Taggad under recension, henning, galileo, musik

Recension: Rustin Man eller Paul Webb som han egentligen heter har nyligen släppt sitt andra album under namnet Rustin Man. Det tog 17 år mellan de två albumen.

Recension: På fredag den 22 februari släpper Goran Kajfeš Tropiques uppföljaren till det hyllade albumet Enso.

Recension: Eric Palmqwist har gjort sitt första album i eget namn. Albumet heter "En halv gris kan inte gå". Förutom att det är Palmqwist första soloalbum är det också hans första på svenska.

Recension: Idag den 18 januari släpps det fantastiska albumet "I huvet på varann" med musik av Klas Qvist och svenska texter av Mikael Ramel.

Recension: Charlee Porter har nyligen släppt en EP med skön country-baserad Americana.

Recension: De två albumen "Blinding Blue Neon" med The Northern Belle och "Light Shadow" av Anne Marie Almedal har både likheter och olikheter.

Recension: Två album, två amerikanska artister med stora likheter men ändå från två olika världar, Allen Finney och John Hiatt.

Recension: Richard Durrant är en brittisk gitarrist som gärna går sina egna vägar. Trots att han i grunden är en klassisk gitarrist är han inte rädd för att blanda olika stilar.

Recension: Lars Bygdén (LB) började studioarbetet med Dark Companion för ungefär fyra år sedan.

Recension: På sitt nya album Global Griot knyter Eric Bibb ihop amerikansk blues, soul och folkmusik med rytmer och musik från Västafrika.