Skriv ut denna sida
Emil Ernebros julskiva "Winter Jazz". (Foto: Pär Dahlerus) Emil Ernebros julskiva "Winter Jazz". (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Emil Ernebro - Winter Jazz

2017-12-17 - 01:05

Gitarristen och "fingerstyle" mästaren Emil Ernebro har spelat in en CD som han kallar Winter Jazz.

 

Albumet består av en samling julmelodier som Emil gjort snygga arrangemang av, passande för sin spelstil som går under benämningen "fingerstyle". Som namnet på albumet avslöjar så har arrangemangen oftast en lite jazzig ton.

 

Gitarrspelet är som vanligt helt fantastiskt när den begåvade Ernebro plockar på gitarrens strängar. Det är svårt att förstå att en ensam gitarrist kan få fram så många toner och stämmor på en gång. Arrangemangen är genomarbetade och känns fräscha och luftiga.

 

Trots att julmelodierna Emil spelar är välkända så blir det ändå inte tråkigt, på detta sätt har man inte hört dem förut. Musiken lämpar sig lika bra att lyssna intensivt och koncentrerat på som att förhöja stämningen på julfesten.

 

Gitarrspelet får helt klart full pott och helhetsintrycket blir starka 8/10. Helt klart skulle jag vilja se Emil framföra dessa låtar live. Kanske en julturné till nästa år?

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Maple & Rye kallar sig själva en folk inspirerad indie-pop grupp.

Recencion: Safari Season som består av Lars Ryen på sång och Anders Lindgren på gitarr och keyboards har i dagarna släppt en fyra-spårs CD-EP. De har också hjälp av Daniel Gullö på bas, trummor, Keyboards och gitarr.

Recension: Lena Swanberg har precis släppt sitt album Sing me the news. Ett spännande album med lite svårkategoriserad musik.

Recension: American Aquarium släppte nyligen sitt album Lamentations. Ett album som vinner i längden även om det ännu inte riktigt lyft hela vägen för min del...

Recension: Det talas ofta om årets bästa album. Jason Isbell och hans band the 400 Unit med albumet Reunions, som släpps på fredag den 15 maj, aspirerar på titeln enligt min bedömning. Fast det är klart, inte ens halva detta olycksaliga år har passerat ännu och det är kanske bäst att vara försiktig.

Recension: New Dime Collectors är ett band som bildades i Skåne 2016. Bandets fyra medlemmar har lite olika musikaliska bakgrunder. Vilket ger deras musik en speciell krydda.

Recension: De tre artisterna och låtskrivarna Lynne Hanson, Jono Manson och Dave Greaves har nyligen släppt varsitt album av genomgående hög kvalité. Enligt min mening förtjänar de alla tre att uppmärksammas mer, för ingen av dem är nog så värst kända för en bredare publik. Lyssna på deras musik så har ni chans att upptäcka några riktiga guldkorn.

Recension: När Pelle Ekerstam tidigare släppt musik på engelska har han gjort det under sitt alter ego A Beautiful Friend.

Recension: I september 2019 släppte Anders F. Rönnblom sitt förra album, Blärk! - Nya Fosterlandssånger. På fredag 24 april kommer uppföljaren Blärk! – Ballader och Mysterier. En uppföljare så stark att det är frågan om den inte överträffar den förra utgivningen.

Recension: Malla Motel är Mats Ronanders nya album som släpps idag, den 3 april.